Кой не иска да има коса като на филмова звезда - косата, която е лъскавa, плътна, подскачаща, и винаги е на място? Това звучи като сън, нали? Или най-малкото като нещо, което може да повиши разходите ни за продукти за коса?

Красивата коса наистина не струва много. Всичко, което иска вашата коса са добри грижи. Като много добри грижи за косата означава миене с шампоан, редовно и дълбоко хидратиране с балсам най-малко веднъж седмично. Това означава също, защита на вашата коса от евентуални щети, причинени от ултравиолетови лъчи, хлор, солена вода, както и прекомерното излагане на топлина, третиране, оцветяване и изсветляване.

Има четири правила, които трябва да спазваме, за да запазим косата си здрава и красива.

Тези фактори спомагат за поддържане на косата лъскава, намаляване на статичното електричество на косата, подобряване на здравината и предпазване от ултравиолетовите лъчи.



Първият признак за здрава коса е нейният блясък. Това означава, че епидермисът, защитното покритие на всеки косъм, трябва да бъде достатъчно гладък, за да отразява светлината.

Редовното използване на балсам запазва кутикулата на косъма (корена) и така може да придобиете лъскава коса.

Статичното електричество е причинено от твърде много ресане с четка. То изсушава косата. Фината коса е по-податлива на статично електричество. Решението за това може да бъде неутрализиране с балсами или продукти, съдържащи амониеви киселини.

Силата на всеки отделен косъм също е определящ фактор за здравето на косата. Коса, която е накъсана лесно губи хранителни вещества.

Един от най-очевидните признаци на отслабваща коса е наличието на накъсани краища. Балсамите с хидролизирани протеини или кератин захранват косата с хранителни вещества.

Последният фактор, но със сигурност не на последно място, е защитата на косата от излагане на ултравиолетови лъчи.

Ултравиолетовите лъчи могат да окислят със серни молекули косата и да причинят на краищата изсветляване, крехкост и безжизненост.

Една здрава и лъскава коса говори много за общото ни здраве. Поддържайте косата си в добро състояние и вие винаги ще бъдете забелязвана.