Според думите на Петър Дънов всеки трябва да избере подходящата за себе си храна, която дава най-добри резултати за него. Има обаче общи условия, които важат за всички.
Ето златните правила на Дънов за здравословно хранене:
Здравословно е да чувстваш удоволствие при ядене.
Яжте най-здравословните храни и никога не преяждайте.
Колкото повече яде човек, толкова по-малко помни. Стомахът работи твърде много, а паметта се обременява и отслабва.
Имате някакъв плод, круша например. Не почвайте веднага да я ядете. Спрете се, разгледайте я, помислете си малко за нея. Онези същества, които са създали плода, са събрали слънчеви лъчи, кондензирали са слънчева енергия в този плод. Вие имате за задача да извадите тази светлина и да я внесете в тялото си.
След плодове никога не пийте нито студена, нито топла вода. Преди ядене можете да пиете вода, но веднага след ядене не се позволява.
Спирате да ядете, когато ви е най-приятно - в стомаха трябва да има място за поне още 20 хапки, за да може свободно да храносмила.
Силата на храната е в качеството, а не в количеството.
Ще се храните вечер преди да е залязло слънцето, а сутрин никога няма да ядете преди да е изгряло.
Никакво бързане при ядене.
Хубави храни са тези, които най-лесно се смилат и от които остават по възможност най-малките излишъци.
Храната трябва да бъде винаги прясна.
Многото ядене изтощава човешкия организъм.
Не яжте твърде гореща храна, нито пък много студена.
Човек трябва да яде точно навреме, но не в определен час, а когато силите в неговия организъм се проявяват, т.е. когато усеща вътрешен глад.
Никога не яжте при неразположение. Ще се храните само, ако сте гладни.
Всичко, което е еднообразно, е опасно. Еднообразието в храненето също е много опасно.