Една от най-популярните актриси с розацея е рижавата сладурана Синтия Никсън, която от години работи съвместно с американската организация National Rosacea Society.

По този начин тя открито говори за болестта, подкрепя жени и мъже по света с розацея, чиято поява в 80% процента от случаите остава мистерия.

Едни от най-агресивните за това състояние навици са пиенето на алкохол и прекаляването с лютиви храни.

Звездата от „Сексът и градът“ внимателно се грижи за предотвратяването на червените петна по лицето и деколтето.

„Опитвам се винаги да тренирам на места, където има вентилатори. Избягвам джогинг на открито, докато пече силно слънце. Стресът също може да причини зачервяване, затова упражнения като йога не само помагат на тялото ми, но и ми съдействат за успокояване на ума и постигане на баланс“, твърди Синтия Никсън пред списание Shape.

Други знаменитости с розацея са Марая Кери, Рене Зелуегър и Камерън Диаз. Тези дами определено съумяват да изглеждат шеметно, благодарение най-вече на професионален грим.

Засягайки основно кавказката раса и основно представители на народите в северозападна Европа, тя си е спечелила прозвището “проклятието на келтите”, но това съвсем не означава, че не засяга и хора от други географски места. Боледуват и двата пола, но жените три пъти повече, като заболяването е най-изявено между 30-60 години.

Според хора, страдащи от естествената руменина, в помощ за избистрянето на тена на лицето идва храненето според кръвната група.

Избягването на пестициди, консерванти и подсладители (доколкото е възможно, разбира се) също се оказва един от ключовите фактори за поддържане на цялостното здравословно състояние на организма. Не пренебрегвайте т.нар. Био храни, плодове и зеленчуци и поне веднъж в седмицата си взимайте по нещо от магазините/фермите за органична храна – домати, краставици, плодове, хляб, мляко, яйца, семена, ядки и пр.

Какво по-смислено от това да инвестираме малко пари в жива и качествена храна? (Всъщност, не е тайна нито за обикновените хора, нито за учените, че воденето на възможно най-чист и природосъобразен живот елиминира болести, с лечението на които медицината среща сериозни трудности. Но затова ще поговорим някой друг път).

Използвайте Арганово масло върху добре почистено лице. Повечето масла са много силни и активни и не действат добре на свръхчувствителни кожи, но аргановото масло е изключително нежно и хидратиращо.