Автор
Woman.bg

„Син кит“, ИДИЛ... Как се промиват детски мозъци в интернет?

„Давам му таблета и печеля два часа тишина“. Така, вирнала поучително показалец към небето и към мен, приятелка ми сподели как укротява 6-годишния си син. Стефан, както всички деца на неговата възраст, разполага с вечен двигател за пакости и създаване на главоболия, а таблетът е единственото нещо, което може да го накара да се кротне за известно време.

Компютърът е постоянно зает от баща му, но и по-малкият екран не е проблем за детето, щом трябва да убива чудовища. Технологиите промениха живота и на децата, и на възрастните. Но докато ние някак свикваме с надбягването в интернет и в социалните мрежи, децата са изложени на сериозна опасност, а понякога и на смъртоносен риск.

Игра с фатален край

Руската игра „Син кит“ - онази, която принуждава децата да се самонараняват и самоубиват – достигна до България, а в последните дни родители от няколко града алармираха за опасността. Това съвпадна със шокиращата смърт на 16-годишното българско момиче от Атланта, САЩ. Описвано като забавно и по-зряло от своите връстници, с талант да рисува, момичето слага край на живота си, за да изпълни последното „предизвикателство“ в играта - да се „срещне“ със Синия кит. Впоследствие нейните близки разбират, че рисунките й са посветени на злокобния аватар от играта, както и че тя всъщност пише и чете на руски език, за да комуникира със своя нарисуван „господар“.

Медиите сблъскаха мнения. Поканиха експерти, които да разсеят истерията, както и родители, които да разкажат как децата им изведнъж стават жертви на виртуална секта, докато стоят вкъщи тихо и кротко пред компютъра. Припомниха, че в Русия има над 150 случая на самоубийства на деца и подрастващи, а в затвора е главният виновник Филип Будейкин, който искал „да прочисти обществото от слабите и уязвимите“.

Макар че към момента изглежда повече като противоречив феномен, като огромна въпросителна към здравия разум, играта „Син кит“ е тревожен сигнал и нещо различно от поредната фалшива новина. Тя е стряскаща демонстрация за масовото промиване на мозъци в интернет.



Най-лесните жертви са именно децата.


Поредното доказателство е 16-годишна девойка от Дрезден, която бе подтикната да напусне дома, да прекара 10-месеца в землянка в Ирак, да убива хора и да бъде лична държанка на главорезите от „Ислямска държава“.

Линда Венцел беше заловена с бебе на гърди в мръсно убежище в покрайнините на бомбардирания Мосул, където в продължение на месеци иракската армия води тежка битка с джихадистите. В момента тя се намира в затвора в Багдад, очаква я съдебен процес за убийство на иракски военни и вероятно сурово наказание.

Венцел е обявена за изчезнала миналото лято, когато не се прибира вкъщи. Родителите й са шокирани, когато разбират, че е стигнала до Турция, после до Сирия и оттам чрез трафиканти – във „владенията“ на „Ислямска държава“ в Ирак. Описват я като добро момиче – Линда не лъже, не краде, не създава главоболия. Тя е нормална тинейджърка, с приятелки и селфита в социалните мрежи.

Съучениците й забелязват, че преди да изчезне, Линда се облича все по-консервативно, носи Корана в чантата си и тайно учи арабски език. Те обаче не подозират, че тя е установила контакт с джихадисти, че е започнала да живее в паралелна вселена.

Никой не е забелязал предупредителните знаци.

Да, за подрастващите е нормално да се държат дръпнато на моменти, да имат странни увлечения и да експериментират със себе си и външния си вид. Понякога обаче тези промени, тези залитания към крайности и опити за подражание не са просто грешки на растежа.

Двете истории, които ви разказах, за пореден път доказват колко уязвими са разочарованите и уплашени млади хора, които не знаят накъде да поемат. Които растат със задължението непрекъснато да се доказват – било с екстремно селфи пред всички, било тайно пред някаква глупава игра или чат с главорези. Които не могат да различат истината от лъжата, приятелите от враговете, любовта от подчинението. И не знаят какво и с кого да разговарят – нито в реалния свят, нито във виртуалния. Така те стават податливи на влияния и идеалните жертви на користни и жестоки хора в интернет.

Родители, пазете си децата. Колкото и невероятно да изглежда да попаднат в лапите на Синия кит или на ислямските екстремисти, в интернет дебнат всякакви опасности - обикновени мошеници и крадци, лъжливи блогърки, мними гурута, сексуални маниаци....Никой друг няма да ги опази вместо вас.



Woman.bg / Виктория Димова