Шведски турист рита в главата камериерка. Пияни младежи пребиват чужденец и охранител. Измамник от чейндж бюро се укрива. Такива са новините от Слънчев бряг за последната седмица. Изненада няма. Така ще е през целия месец, през следващия и по-нататък. Както и предишни години, полицейската хроника от най-известния български курорт не предлага голямо разнообразие от събития.

Да припомним: Летовници на висок градус практикуват „спорта балконинг“, тоест скачат от балкона на хотелската им стая директно в басейна. Има смъртни случаи. Мутри се стрелят пред заведение. Футболни фенове от Сърбия палят сепаре и се спречкват с полицията.... Една „приказка“ за произвол и наглост в бетонираната Райска градина, където всеки с 50 евро в джоба се мисли за по-велик от другите.

Тук не става дума дали шведите са лоши или добри, дали руснаците са лоши или добри, англичаните, германците и така нататък. Простакът е простак навсякъде. Агресивният човек е агресивен навсякъде. Откъдето и да е дошъл, курортистът се държи тук по сходен неприятен начин. И най-глупавото в цялата работа е, че никой не му пречи да се „изяви“.

Особено на Черноморието. Особено през лятото.

Виждала съм как рускини разплакват младо момиче на касата в магазин за козметика, защото не им разбира езика. Как 18-годишни германци връщат 5 пъти една и съща пържола, защото не им харесва как е изпечена. Как пияни англичани чупят шезлонги за удоволствие и подритват кошчета за боклук просто ей така, защото местният обслужващ персонал ще оправи всичко на следващата сутрин. Как сърби и македонци псуват цветисто „бугарите“ просто ей така, защото имаме излаз на море.

Наречете ги измет, наречете ги сган, кажете, че са ни се качили върху главите, но това са голяма част от т.нар. летовници в България. Това е олинклузив чужденецът с малко пари и фалшиво самочувствие, който иска да се почувства важен поне веднъж в годината. Далеч от завода, офиса, университета, далеч от проблемите, той ще дойде да си разходи комплексите, татуировките и сандалите с чорапи по курортните алеи. Той ще дойде да пие на корем, защото всички затова идват в България, ако изобщо са чували нещо друго за тази страна.

Те плащат, следователно правят каквото си искат.

Преди няколко години британските медии показаха нагледно в какви животни се превръщат алкохолните туристи в Слънчев бряг. Оставете медиите, те нали само сензация търсят, но пък британското правителство явно има нещо предвид, когато предупреждава своите поданици да се пазят от кражби и измами в България, особено от таксиметровите шофьори и проститутките. Създава се усещането, че у нас виреят кокошкари, дребни престъпници и леки жени – и в цялата страна няма никой и нищо различно от това.

Не е трудно да усетиш отношението на чужденците, но и не е трудно да се сетиш какво им се предлага по българската Ривиера. Да, има съвестни хотелиери, ресторантьори и собственици на заведения, но стремежът да издоим чужденците сякаш надделява и стига до крайности като „вечеря“ с изтекъл срок на годност, такса „климатик“, нощна тарифа за такси от 5.50 лв. на километър и алкохол - менте. И понеже нещата са свързани, тези условия няма как да докарат благородници и мозъчни хирурзи на нашето Черноморие.

Уважението не се подарява, а се печели.

Колкото и да се опитва да повдигне своето ниво и имидж, България се конкурира на пазара с етикета „Евтино, масово, достъпно“. А евтиното и масовото почти винаги означава най-лошото качество. Означава мръсотия и фасове по плажа, крясъци под прозорците на хотела, липса на топла вода, шум и силна музика през нощта, неквалифицирани сервитьори, които си пъхат палеца в чинията, конфликтни ситуации, агресия, произвол...

Това е българската Ривиера, където количеството е по-важно от качеството. Затова и туристите са ни такива – много, ама не струват. Уви, такъв модел за туризъм сме си избрали, с големи и евтини комплекси, олинклузив пакети в грозни, но пък достъпни хотели, много удоволствия, пиене, купон...

Колкото и да се рекламира по света, докато пише поредната стратегия за развитие на сектора, България си остава място, където да се печеш на слънце и да пиеш на сянка за малко пари. Затова и положението продължава да е бой, секс и всякаква музика. Засега.


Автор: Ани Филева