Автор
Woman.bg

Какво не знаем за гей парадите по света и у нас?

Часове преди в София отново да се проведе гей парад, решихме да ви припомним историята на шествията на хората с обратна сексуална ориентация, както и да отбележим най-любопитните моменти от манифестациите по света и у нас.

За първи път хомосексуални излизат по улиците на Ню Йорк през 1970 година. Датата е 28 юни и оттогава по традиция манифестациите по целия свят се правят през този месец. Няколкостотин мъже се събират в Хайд парк, за да отбележат годишнината от бунтовете в гей-бара „Стонуол” в Манхатън. В него полицията системно проверява и арестува хомосексуалните посетители, които се вдигат на спонтанен протест. Бунтът променя обществените нагласи и е крайъгълен момент в историята на спазването на човешките права.

През лятото на 1970 година подобни манифестации имат в други американски градове като Лос Анджелис, Чикаго, Сан Франциско, Атланта и Торонто в Канада. Те са малочислени и се провеждат въпреки съпротивата на местните власти. Европа също се включва в шествията, като първи е Лондон през 1970 година, следван от Париж през 1971 година, Берлин-1979 година, Дъблин-1983 година. С течение на времето гей паради започват да се организират в почти всички страни в Северна и Южна Америка, както и в Европа.

За първи път тази година през май се проведе и гей парад в Арабския свят. Той се състоя в ливанската столица Бейрут като частно събитие и освен манифестация включваше още изложба, специална вечер за разговори и парти в дискотека. Миналата година пък най-масовият гей парад в историята се проведе в Ню Йорк в памет на жертвите от клането в Орландо – посетители на нощния клуб за хора с различна сексуална ориентация. 49 души загинаха, 52-ма бяха ранени при стрелбата, автор на която беше 29-годишен американец от афганистански произход. Начело на парада бе собственичката на клуба Барбара Поума,

У нас първото събиране на хора с нетрадиционна сексуална ориентация е на 17 май 2005 година по повод Международния ден за борба с хомофобията. За първи гей парад се сочи този от 28 юни 2008 година под надслов „Аз и моето семейство“. Участниците са малобройни, а част от тях са нападнати от скинари. Полицията арестува 88 души, сред които и Боян Расате.

Четете още: 25 урока за свалка от Адриано Челентано