Автор
Мария Николова

Това е любовта, която Барак Обама загърби заради властта

Барак и Мишел Обама са сякаш създадени един за друг. При тях всичко изглежда перфектно и човек би повярвал, че наистина не са имали други любими, преди да се срещнат. Никой никога обаче не знае каква е истината за една двойка. И това важи и за семейство Обама. Новината на деня е, че първият чернокож президент на САЩ е имал голяма любов преди Мишел – жена, на която дори е предлагал брак . И то два пъти. Дамата се казва Шийла Миоши Джагър и е с...бяла кожа, която всъщност е причината тя и Обама да не сключат брак. Сензационната новина бе изнесена от носителя на награда "Пулицър" Дейвид Гароу в биографичната книга "Изгряваща звезда", посветена на Обама. Книгата ще бъде пусната в продажба на 9 май.



Оказва се, че Обама и Шийла, която има холандски и японски корени, са имали връзка в края на 80-те и началото на 90-те години на миналия век и дори са живеели заедно. Политическите амбиции на бъдещия президент обаче изиграват лоша шега на тази връзка. Според общ приятел на двамата въпреки че Шийла е тази, която казва "не" на предложението, Обама е заявявал: „Линиите са много ясно обозначени. Ако излизам с бяла жена, няма да имам място в политиката.“ Според автора на книгата бъдещият държавен глава е бил раздвоен между любовта си към жената, която обичал, и съдбата, която знаел, че му е отредена.

Ето какво разказва Шийла за връзката им: „Зимата 1986 г., когато посетихме родителите ми, той ми предложи да се оженим.„ Тя обаче отказала и то не заради цвета на кожата – родителите й били против, защото тя била само на 23 г., и също се притеснявали от амбициите на Обама в политиката.

Следващата година той вече е абсолютно наясно, че политиката е неговата страст и крайна цел и след дипломирането си в Харвард предлага брак на Шийла втори път с молба да се премести с него в Кеймбридж. Тя отказва заради собственото си образование – трябвало да пътува за Корея, за да подготвя дисертацията си. Всъщност обаче в отношенията им вече се усещало напрежение.


На 3 октомври 1992 г. Барак Обама се жени за Мишел Робинсън - бъдещата първа дама на САЩ. В биографичната книга се твърди, че изборът на бъдещия президент е продиктуван от факта, че Мишел е подходящият партньор, който няма да създаде спънка за възхода на Барак.
След раздялата Обама се свързва с Джагър само два пъти – след атаките на 11 септември 2001 г. и във връзка с биографичната книга „Изгряваща звезда".

Докато Обама изкачва политическата стълбица, за да стане президент на САЩ, Джагър остава в академичния свят – в момента е професор в Оберлинския колеж и е автор на три книги за Азия.