Всички сме различни и съответно имаме различни предпочитания за това какво да правим с времето си в мрежата. Оказва се обаче, че реално най-базовите места за посещение в нета са само десет. Ето кои са те според скорошно допитване, проведено с между 19- и 49-годишни дами.

Информация

Съвсем нормално е основен източник на информацията ни да са информационните сайтове - там новините излизат моментално, а не се налага да чакаме утрешния брой на вестника или централната новинарска емисия по телевизионния канал. Всичко идва при нас бързо, безплатно и в лаконична опаковка, съобразена с динамичното ни ежедневие.

Видео

Никак не е случайно, че големите видео streaming платформи са толкова успешни. Там откриваме музикални клипове, забавни видеа, цели филми, всички епизоди на стари сериали, концерти на любими изпълнители и какво ли още не. Гледаме и слушаме всичко на десктопи, лаптопи, таблети, смартфони, достъпно е навсякъде и по всяко време.

Lifestyle

Това е истина обширна категория. Тук влиза например любимият ви женски сайт – Woman.bg. Както и всички мъжки, забавните tumblr сайтчета, както и специализирани за хобита и извънслужебни занимания. И, разбира се, места в мрежата, откъдето научаваме всякакви реални и не съвсем реални новини около любимите ни знаменитости.

Торенти

Знаем, че е нелегално. Но има филми и сериали, които искаме и ще искаме да гледаме отново и отново. Както и да имаме пълната дискография на някоя група. Или пък да си свалим някоя програма съвсем безплатно. Или да се сдобием с огромни книги, които така можем да сложим на четеца, а не да разнасяме навсякъде томове от по хиляда страници. Или дори записани детски приказки, както и вълнуващи пак децата (а понякога и мъжете ни и дори нас) игри.

Покупки и обяви

Оказва се, че съвременната жена пазарува online със 17% повече, отколкото през миналата година (това отново са данни от допитването). Дрехите са малко сложни, защото невинаги отговарят на размера си, но лесно можем да поръчаме книги, музикални носители, парфюми, стоки за дома, играчки за децата, аксесоари и какво ли още не, без дори да излизаме от дома или офиса си. Удобството е на първо място, нали така?



Поръчки на храна

Отново на първо място е спестяването на време. Понякога сме затрупани с разнообразни задачи, нямаме време да излизаме за обяд, камо ли да се сетим и да съумеем да си приготвим хапване сами. Затова избираме лесното: поръчваме нещо online и действаме по задълженията си. Храната пристига и рядко се налага да използваме чинии и прибори - всичко е с цел оптимизация на личното ни време. И не - винаги можете да си поръчате и сравнително здравословна и вкусна храна, не само junk.

Социални мрежи

В нашия екип определено харесваме социалните мрежи и следим кой и какво публикува там. Хубавото е, че в някои от мрежите можем да следим любими знаменитости, а иначе си е прекрасен начин за общуване и вариант да следим успехи и постижения на приятелки, колежки, съученички от гимназията, а защо не и на бивши гаджета.

Мейли

Прекрасен начин за комуникация, това е ясно. Но и достъпен вариант за разменяне на файлове, стига да са под определен обем. И, разбира се, канал за професионална комуникация, който няма как да пренебрегнем.

Online курсове

Нямате време да ходите на курсове, а определено се интересувате от ново хоби и искате да се развиете в определена посока? Отдавна е съвсем възможно всичко това да се случва от компютъра ни вкъщи или дори като сме се излегнали удобно на дивана с таблет/смартфон в ръка. Получаваме необходимото, а не се налага да се разкарваме до конкретно място, което би ни изгубило време.

Блогове/влогове

В един момент може да си помислим, че едва ли не всеки около нас има или блог, или влог и е ужасно активен в това си пространство. Сред тоновете подобни сайтове можем обаче да открием истински бисери с разнообразни мнения, съвети и компилирана информация от недостъпни за нас източници. Което със сигурност може да спести време, усилия и нерви.

А вие какви места в интернет посещавате най-често?

Aвтор: Благовеста Дамянова