Не е нужно да го играете ангийска лейди, за да сте добре възпитана и да демонстрирате стил и спазване на етикета в обществото. Ето защо ние продължаваме с колекциите с кратки правила за различни социални ситуации, а вие преценете кои спазвате и дали е необходимо.

Задължително изключвайте звука на телефона си и го оставяйте на вибрация не само когато сте в театър, библиотека и кино, но и на работното си място, на среща с приятели, на интимна вечеря и т.н. - така демонстрирате уважение спрямо хората около себе си и е нормално да изисквате същото от тях.

Ако сте пушач, дори да сте в собствения си дом, попитайте присъстващите дали ще им пречи цигарата и не задавайте въпроса проформа - следете реакциите им и преценете дали не си струва все пак да се въздържите от пушенето или да излезете на терасата за целта.

Когато трябва да стигнете до мястото си на конкретен ред в опера, театър, кино, винаги се разминавайте със седналите с лице към тях, като им се извините за причиненото неудобство. По принцип, ако не сте сама, кавалерът ви трябва да върви пред вас (отново с лице към седящите) и именно той да се извинява тихо от името на двамата.

По улицата трябва да вървите от дясната страна на кавалера си. Единствената причина той да настоява да сте от лявата му страна е, ако е военен (за да е готов да козирува при среща с друг военен).

Ако очаквате гости, пригответе храната и напитките на мястото, където ще сте - не отскачайте през 5 минути до кухнята, това само изнервя гостите ви, а и е показател, че не сте се подготвили добре предварително.

Не разпитвайте далечни познати и почти непознати за прекалено лични подробности и избягвайте да отговаряте директно на подобни въпроси. Ако все пак ви зададат прекалено личен въпрос, отговорете кратко, така че на събеседника ви да стане ясно, че е постъпил неуместно, но не бъдете груби и не повишавайте тон.

Ако си тръгвате по-рано от другите гости, трябва да си вземете довиждане само с домакините на срещата. В противен случай напускането ви може да послужи за останалите присъстващи като знак, че трябва всички да си тръгват.

Мястото зад водача е запазено за дамите, защото се смята за най-сигурно. Когато пътуването приключи, един от присъстващите мъже трябва първи да излезе от колата, да ви отвори вратата, да я задържи отворена и да ви подаде ръка. Ако обачен вие шофирате, целият този "ритуал" е излишен и не се изпълнява.

Сядайки в такси, поздравете шофьора първи. Ако ви предложи да ви помогне с багажа, не отказвайте от криворазбран срам и стеснителност.

Когато някой ви гостува за първи път, първо му покажете къде може да си измие ръцете и да се освежи, а след това го поканете в хола.

Четете още: Десетте златни правила в етикета за всяка дама