Когато имате сериозна връзка, всички, които са сами, ни изглеждат като странни птици. Много от хората в двойки обаче понякога неумишлено обиждат и нараняват тези, които са сингъл. Ето някои реплики, които да избягвате пред тях.

"А ти кога?"

Най-вероятно ще отговорят с учтива усмивка и някаква шега, но истинският отговор на този въпрос е, че не ви влиза в работата. Някои хора са убедени, че всички, които са необвързани, са нещастни от този факт, казва д-р Бела ДеПауло, която е автор на книга на тази тема. Избягвайте и въпросите като "Ама не искаш ли да се ожениш?".

"Пробвала ли си сайтовете за запознанства?"

Пак показвате прекалена загриженост и снизходителност. Осен това, не си мислете, че сайтовете за запознанства са някаква панацея. Там процентът на разочароващите срещи не е по-малък, отколкото при хора, с които сте се запознали на живо. Освен това с такава реплика демонстрирате съжаление и звучите сякаш смятате, че положението при другия човек е наистина отчаяно.

"Много подбираш!"

Иначе казано, считате, че вашата приятелка трябва да си занижи критериите, защото и тя не е Моника Белучи и ако я кара така, ще остане сама и нещастна цял живот. Което освен снизходително, е и доста осъдително.

"Не се притеснявай, все ще си намериш някой!"

Освен ако тя не ви е казала, че се притеснява, няма място за утешения.

"Ами какво стана с ... (тук има име на бивш)?"

Какво стана ли? Женен е с три деца, е и?! Едва ли някой би искал да се ровите в миналите му връзки. След като една връзка е приключила, не бива да се повдига този въпрос, пък и реално тази информация не ви засяга пряко. Ако инициатор на края на връзката е бил другият човек, то на вашата приятелка ще ѝ е още по-приятно да обсъжда този въпрос.

"Колко ти е яко на теб да нямаш мъж!"

Понякога семейните хора изпадат в другата крайност. Спомняйки си за своите ергенски години, те се впускат да обясняват на неженените си приятели колко им е готино да нямат мъж, да нямат деца, да се прибират вкъщи, когато си искат, и никой да не ги упрерва, че се прибират късно. Лошото е, че изброяването на тези "позитиви" зучи като съжаление и дори упрек.

"Няма да си намериш човек, като си седиш вкъщи!"

Тук вече критикуваме не само това, че вашата приятелка е сингъл, а и начина ѝ на живот. Някои хора не обичат да излизат често, някои пък са затворени или по-срамежливи, не е в техния стил да се обаждат първи по телефона и т.н. Това не означава, че ще останат вечно сами – просто това е част от техния характер и същност.

"Трябва да се обличаш по-женствено / да носиш повече грим!"

Отново доста обидно, защото вече не само се притесняваме, че човекът е необвързан, а и определено мислим, че вината е нейна, защото не изглежда добре, не се държи както трябва и т.н. А такъв тип критика си е навлизане в личното пространство, което си е направо грубо.

"Е, още си млада!"

Това е от типа окуражаващи реплики, които всъщност имат обратния ефект. Може да се разбере и като "Още си млад, имаш време..., ама не много. Часовникът тиктака. Тик-так-тик-так!"

"Може би така ти е било писано!"

Да се чете: "Това е. Вижда се, че никой няма да те вземе. Нека се настроим психически и да се държим все едно, че всичко е наред." А откъде можем да знаем на кого какво му е писано?

Четете още: 10 неща, които трябва да научим, след като влезем в клуба на 30-те