Автор
Woman.bg

Великите жени в историята: Мата Хари - влюбената шпионка

Днешният ни материал е посветен на една от най-противоречивите дами в историята – Мата Хари. Дали е велика шпионка, или невинна жертва на политически игри, историята все още не знае, но със сигурност е известно, че е обаятелна личност, която слага в краката си европейския елит от началото на миналия век.

Според историческите сведения тя не се отказва от съблазнителния си маниер на държание дори и в очите на смъртта и изпраща въздушна целувка на ротата войници, чакащи да изпълнят смъртната ѝ присъда. От тях пък само един се осмелява да стреля по нея, всички останали произвеждат изстрел във въздуха, не посмявайки да отнемат живота на изящното създание, стоящо пред тях.

Мата Хари се ражда в Холандия на 7 август 1876 г. под името Маргарета Гертруда Зеле. Живее охолен живот, на който обаче се слага край след смъртта и на двамата ѝ родители. След трагичното събитие тя заживява при роднини и въпреки преживяната драма не се затваря в себе си, а е все така кокетно и остроумно момиче. Тя осъзнава, че е обожавана от околните – и учители, и ученици, и приятели, и се възползва от това, за да задоволява прищявките си и да постига целите си. Според мнозина изследователи доказателство за това са сексуалните отношения между младата девойка и директора на училището, в което е записана. Според други обаче Маргарета е била искрено привлечена от въпросния по-възрастен от нея мъж, а не го е използвала, доказвайки още от тогава, че най-големият ѝ порок, който по-късно ще ѝ струва и живота, са красивите мъже.

Когато се разбира за отношенията между нея и директора, се разярява огромен скандал и младото момиче е принудено да напусне родното си градче и да замине да живее при чичо си в Хага.

Там тя се убеждава, че харизматична и съобразителна личност като нея е родена за по-интересен и бляскав живот от този, който Холандия може да ѝ предложи. Затова и мечтае да замине далеч. Мечтата ѝ се сбъдва само две години по-късно, когато на 18 се омъжва. Като няма как да не подчертаем, че въпреки че не е голяма красавица, не ѝ е трудно да си намери половинка.

Да, има красиво и екзотично лице, но не се вписва в тогавашните критерии за привлекателност - с малки гърди и фигура, стояща далеч от популярния тогава силует тип пясъчен часовник. Забавната ѝ натура и умението ѝ да кокетничи обаче съумяват да я превърнат в една от най-ухажваните девойки в Хага. Сред ухажорите ѝ е и значително по-възрастният от нея капитан от холандската армия Рудолф Мак Леод.

Мъжът предлага брак на Маргарета и тя приема, като сватбата е толкова скоро след запознанството им, че тръгват слухове, че причината за скорошното събитие е бременност. Клюките обаче не се оказват верни, защото бъдещата шпионка забременява чак след близо две години.Веднага след сватбата Рудолф и Маргарета заминават за остров Ява, където е следващото назначение на Леод. Там тя ражда две деца, но не може да се каже, че семейният ѝ живот е щастлив. Мъжът ѝ има слабост към чашката и е с доста избухлив нрав, а ежедневието на младата дама е далеч от вълнуващото, за което е мечтала години наред, и се характеризира с грижи за децата и уроци по малайски език, които взима, принудена от мъжа си.

"Мъжът ми не ми купува рокли, защото се страхува, че ще бъда твърде хубава с тях. Освен това млади лейтенанти ме свалят и се влюбват в мен", пише тя на своя приятелка.

Когато едното ѝ дете почива, Маргарета е съсипана и решава, че това е знак да се раздели със съпруга си. Това и прави, но остава и второто си дете при него, убедена, че не е майката, която то заслужава и че без нея ще израсне по-щастливо.

И така без съпруг и без дете 28-годишната Маргарета заминава за Париж. Защо точно там ли? "Мислех си, че всички жени, които са избягали от мъжете си, трябва непременно да отидат в Париж", казва по-късно тя.

Във френската столица тя бързо се превръща в сензация, но за да се случи това Маргарета Гертруда Зеле умира и се ражда Мата Хари.

В превод от малайски новото ѝ име означава "Окото на деня", а попрището, което тя си избира, са екзотичните танци.

Танцовият ѝ дебют е в музея за източни изкуства в Париж и буквално на следващия ден след него всички парижани говорят за мистериозната екзотичната танцьорка, която се явила пред публиката в разкошни източни бижута и дрехи и под звуците на красива музика свалила всичко от себе си. Тя наистина без свян захвърля всички дрехи , но не и пищно украсения сутиен, с който не се разделя и в представленията си занапред, защото съзнава, че бюстът не е най-привлекателната част от тялото ѝ.

Успехът на Мата Хари в града на любовта е наистина огромен, но самата тя признава: Никога не съм умеела да танцувам. Ако представленията ми събираха публика, то беше само защото аз първа се осмелих да се покажа без дрехи.

Дали славата ѝ наистина се дължи на това, или не, не знаем, но е факт, че не само представленията ѝ са посещавани, но и самата тя е ухажвана от заможни благородници, политици и творци, които обожават в нея увереното и кокетно държание и природния ѝ интелект и остроумие. Това обаче, което най-много ги омайва, несъмнено е мистерията, с която е обвит нейният образ. Тя ту се представя като източна принцеса, ту разказва, че е отгледана от жреци в инуистки храм. Кой би устоял на една екзотична принцеса в прозрачни одежди? Нищо чудно, че славата й расте с всеки изминал ден. Дори великият Пучини ѝ изпраща букет цветя по повод премиерата ѝ в операта в Монте Карло.

Според биографите на Мата Хари през близо 12-те години, които прекарва в Париж, тя има интимни връзки с най-известните мъже от началото на XX. Заради ранга на своите любовници, тя е длъжна да пази в тайна отношенията им, но не и подаръците, с които те я засипват – скъпи тоалети и аксесоари, бижута с диаманти и ухайни парфюми, все луксозни вещи, с които тя обича да парадира.

Оказва се, че дори и опитна мъжемелачка като Мата Хари може да се влюби .

През Първата световна война във френски курорт тя се запознава с 21-годишен руски пилот капитан Вадим Маслов от военновъздушните сили на Франция, който се възстановява там от раняване в бой.

Маргарет е на 40 тогава, но това не ѝ пречи да започне страстна връзка с младия красавец, който е доста вероятно да е преследвал някакви свои цели и затова да се е впуснал в тази връзка. Малко след началото на аферата им обаче Вадим е изпратен отново на фронта. Малко след като се завръща към военните действия той е ранен и за лечението му е необходима крупна сума пари. За да я набави, а и за да ѝ позволят френските власти да види любимия си Хари се съгласява да им сътрудничи и да работи като шпионин за тях.

Магнетичната Маргарет обаче не успява да се справи с поверената ѝ мисия и не донася на съюзниците необходимата им информация, затова решени да се отърват от нея и да я накажат, те я обвиняват в предателство и я заклеймяват като двоен агент.
Започва скалъпено дело срещу нея, на което тя многократно повтаря, че е невинна, но не фактът, че се превръща в изкупителна жертва е това, което я съсипва, а предателството от страна на любимия, заради когото тя се забърква в политическата игра.

Вадим Маслов, поканен в съда като свидетел, така и не отива на делото и на всички въпроси относно шпионката отговаря, че връзката му с нея е била мимолетна и не е означавала нищо за него. Разбирайки за това, Мата Хари губи желание да се бори за живота и свободата си. Адвокатът ѝ, неин бивш любовник, прави последен опит да я спаси в навечерието на разстрела й, заявявайки, че тя чака дете от него. Но Мата Хари опровергава думите му и по този начин сама се обрича на смърт.

Никой от влиятелните ѝ любовници не я защитава и тя е осъдена на разстрел, а според историци малко преди да бъде изпълнена присъдата, тя заявява: "За нищо не съжалявам. Животът ми е обграден от толкова невероятни легенди, че често и самата аз не мога да отлича истината от измислицата. Получих предостатъчно сълзи, болка и нещастия. Но разбрах каква власт може да има една жена над мъжете – над онези, които решават съдбите на цели народи. Светът се управлява от жени – от умни жени!"