Автор
Woman.bg

Забележителности по черноморието, които трябва да видите

Да почиваш по българското Черноморие не значи да прекараш времето си в радиус от 200 метра около хотела и плажа. Има много интересни места, които да посетите в и около родните черноморски курорти, а кои точно са те, може да видите в следващите редове:

Доста на север и по-конкретно на 6 километра от границата с Румъния се намира острова на Дуранкулашкото езеро, известно като Езерният град, като това място е на няколко хиляди години и се смята, че е обитавано от най-древното население в Европа. В Езерният град са открити находки от палеолита, датиращи от преди 100 века пр.Хр. Тук са открити първите каменни градежи в европа, първи наченки на писмени знаци в човешката история, както и най-старото обработено злато.

Снимка: alexandradelova.blogspot.bg

Местността "Бакърлъка" се намира в община Созопол и е само на 20 километра от Бургас. Меден Рид, както всъщност е истинското име на местността, въпреки че все още всички я наричат със старото ѝ име Бакърлъка, представлява красив отдалечен планински хълм, който обгражда като арка по-ниските хълмове и равнини около гр.Созопол.

В най-високата му точка се намира древната крепост "Бакърлъка", която предлага удивителна гледка към Бургаския и Созополския залив. На възвишението се намират и множество долмени – древни тракийски гробове, изградени от огромни каменни блокове.

Прабългарско селище Фангория, което представлява комплекс от сгради във Варна, пресъздаващи атмосферата от прабългарският живот през III – VIII век

Местността Дълбока – дълбока долина, край която са открити останки от древни селища, византийска крепост и римска пътна станция. В близост може да се посети частно стопанство за култивирани черноморски миди и раци.

Снимка: shabla.be

Националният археологически резерват "Яйлата" се намира на 2км от Камен бряг и включва в състава си пещерен ‘град’ от 101 ‘жилища’, заселени още през V хилядолетие пр.Хр, три некропола, останки от крепост от V век, гробници.

Снимка: evgenidinev.com

Нос Калиакра се намира на Северното Черноморие, в най-югоизточната част на Добруджанското плато и е едно от най-атрактивните за туристите място по Черноморието заради богатата история, запазената природа и красивите панорамни гледки.

Разположен е близо до село Българево, на 12 км от Каварна. Носът е вдаден на 2 км в морето, и е най-дългият в България, досущ приличащ на полуостров. Особено красиви са отвесните му скали, които се спускат на 70 метра надолу до морето.

Първите сведения за населението на носа са от ІV в. пр.н.е., когато районът е населен от тракийското племе тиризи, а когато през ХІV в. българската държава се разделя на три, Калиакра става център на най-източната част и се утвърждава като голямо международно пристанище.

Ботаническата градина в Балчик - Създадена в парка на бившата лятна резиденция на румънската кралица Мария. В нея се отглеждат 3500 вида растителност, някои от които са редки и застрашени видове. Особено интересна и атрактивна е колекцията с едроразмерни кактуси – втора по рода си в Европа.

Снимка: touristmaker.bg