Необходими продукти:
600 гр. течна сметана
100 гр. прясно мляко
85 гр. захар
ванилия
10 гр. желатин на прах
100 гр. вода за желатина
Топинг по желание: мед, карамелен, шоколадов, ягодов или друг сироп, пресни плодове и др.
Начин на приготвяне:
Разтворете желатина във водата и го оставете да набъбне, след това го втечнете на водна баня или на ниска мощност в микровълнова и го оставете на страна.
Прясното мляко, сметаната и захарта се смесват в подходящ съд (малка тенджера).
Тенджерата се слага на котлона. Загрява се на умерен огън, при периодично разбъркване, докато сместа заври.
Сваля се от огъня и веднага се смесва с разтворения желатин. Разбърква се докато желатинът се разтвори в сметановата смес. Добавя се и ванилията.
Сместа за панакота се охлажда в съд с вода и лед. Разбърква се периодично, а когато се охлади на пълно се насипва в малки купички, чашки или формички. Прибира се в хладилник за минимум 3-4 часа.
За да извадите панакотата лесно от формичките (ако искате, разбира се, може да не ги вадите), ги потопете за кратко в съд с гореща вода. След това се обръща в подходящ за сервиране съд.
Накрая декорирайте по желание!