Октомври е едва преполовен, а аз си мечтая за Коледа... Любим мой празник, който ме зарежда с толкова топлина, емоция и аромати, че ме държи чак до Свети Валентин, когато, на пук на всички, които му се дразнят, отпразнувам ЛЮБОВТА с много нежност и вкусна вечеря.

И докато съм се размечтала в очакване на Коледата, реших, че и вие няма да откажете една класическа рецепта за популярните по цял свят италиански бишкоти със сушени плодове, ядки и цитрусов аромат.

Те са вкусни и хрупкави и би било грехота да не ги споделите със сутрешното си кафе, следобедния чай или вечерното десертно вино. Съхраняват се лесно в метална кутия за сладки и могат да издържат така до две седмици.

Необходими продукти:

100гр захар
70гр кафява захар
2 яйца
1 чаена лъжица настъргана лимонова кора
2 супени лъжици настъргана портокалова кора
300гр брашно
1 ½ чаена лъжица бакпулвер
щипка сол

Плодове и ядки по избор, но ето все пак идея:

80 гр бадеми, леко запечени във фурната
100 гр сушени червени боровинки, накиснати в малко ром


Начин на приготвяне:

Фурната се загрява предварително на 180С.

Яйцата и двата вида захар се разбиват на пухкав крем. Към него се добавят настърганите цитрусови корички.

Брашното, солта и бакпулвера се смесват в отделна купа и се изсипват при яйцата. Разбърква се добре, докато се получи гъсто, лепкаво тесто.

Добавят се сушените плодове и ядките и отново се смесва добре.

Тестото се разделя на две равни части и върху леко набрашнена повърхност се оформят два дълги и тънки фитили.

Внимателно се прехвърлят в тава с хартия за печене. Леко се сплескват и намазват с разбит с водичка жълтък.

Фитилите се пекат за около 25-30 минути, докато придобият златист цвят.

Когато са готови, се изваждат от фурната и се оставят за десетина минути да се охладят. Фитилите се нарязват на тънки парчета и се подреждат в тавичка, покрита с хартия за печене. Отново се връща във фурната и се допича за 20 минутки.

След това бишкотите се охлаждат и са готови да ви доставят едно хрупкаво, вкусно, ароматно изживяване.