В днешно време, когато работата и всекидневните ни задължения изискват работа пред компютър в продължение на много часове, а след това почивката ни протича, гледайки телевизия, се налага да бъдем особено внимателни към очите си.

Освен че е препоръчително да избягваме седенето пред екран, е добре внимателно да подбираме храната си. Има някои плодове, зеленчуци и ядки, които поддържат зрението ни в отлично състояние. Кои са те?

Морковите



И като цяло всички оранжеви плодове и зеленчуци имат благоприятно въздействие върху очите ни, защото те съдържат витамин А, който се отразява чудесно на ретината.

Зеленолистните зеленчуци



Те са добър източник на лутеин и зеаксантин - антиоксиданти, които предпазват очите от катаракта и макулна дегенерация.

Яйцата



Жълтъците също съдържат лутеин и зеаксантин.

Четете още: Защо трябва да заложим на медицински педикюр това лято?

Цитрусовите и горските плодове



Тези плодове са истинска витаминозна бомба. Те съдържат витамин С, който също както лутеина и зеаксантина предпазва очите от катаракта и макулна дегенерация.

Бадемите



Те съдържат добро количество витамин Е, който е добре да приемате всеки ден, защото има много благоприятно въздействие върху зрението.

Рибите, които съдържат повече мазнини



Рибата тон, сьомгата, скумрията, аншоа и пъстървата са богати на омега - 3 мастни киселини, които са полезни, както за останалата част от тялото ви, така и за ретината. Мазните риби предпазват и очите ни от сухота.

Четете още: Кажете какъв е цикълът ви, за да ви кажем какво е здравословното ви състояние