Не е тайна, че имена като Ел Макферсън, Виктория Бекъм, Гуинет Полтроу, Дженифър Анистън, Кирстен Дънст не веднъж са прибягвали към алкалната диета. Затова и ние решихме да проучим въпроса и да разберем къде е скрит ключът към красивата фигура.
Алкалната диета включва храни от вегетарианския спектър. С нея можем да консумираме абсолютно всичко без месо и месни продукти. Разработена от нюйоркския лекар д-р Уилям Хауърд Хей през 1907 г. , тя има за цел да минимизира натрупването на киселини в организма, което води до увеличаване на теглото, чувство за отпадналост и хронични заболявания.
Диетата се състои в приема на храни, считани от диетолозите за "алкални". Всеизвестно е, че алкалните храни са по-полезни за нашата перисталтика, обработват се по-лесно от стомаха и червата и от тях организмът може да извлече повече полезни вещества. Участват в стимулирането обмяната на веществата и регулацията на чревната флора. Диетата категорично забранява приема на алкохол, кафе, както и тютюнопушенето. Алкалната диета също така отписва от хранителния си режим присъствието на газирани напитки, миди, риба, пшеница и соя.
Ежедневният хранителен режим, според философията на алкалната диета, трябва да се състои от 80% алкални храни и 20% киселинни храни. В противен случай идват умората, сънливостта, мигрената, както и увеличаване на теглото, защото тялото ни трупа излишъците под формата на мазнини.
Кои са алкалните храни?
- Високо алкални храни: хималайска сол, магданоз, краставици, маруля, спанак, броколи, кервиз, всички видове кълнове, диня, пъпеш, ананас, киви, грозде без семки, стафиди, билкови чайове, лимонена вода;
-Умерено алкални: чушки, зеле, целина, пресни картофи, боб, леща, лимони, зелен фасул, лук, чесън, червено цвекло, зехтин, авокадо, ряпа, аспержи, моркови, тиквички, чушки, ябълки, круши, грозде, касис, киви, кайсии, банани, авокадо, праскови, тиква, лешници, бадеми, зелен чай, кленова захар или сироп.
- Неутрални: пълнозърнести храни, макаронени изделия, овесени ядки, сладководни риби, ориз, масло, ябълки, кайсии, къпини, банани, дини, сливи, череши, манго, портокал, грозде, соево мляко, ръжен хляб, праскови.
Най-добре е да се приемат не повече от 20% киселинообразуващи продукти, като най-добрите сред тях са: ръженият, пшеничен и царевичен хляб, черешите, пилешко и пуешкото месо, изварата, пресните яйца, рибата (особено сьомга, сардина и скумрия), бобовите растения, варивата, кафявият ориз, слънчогледовите семки, киселото мляко.
Защо да изберем алкалната диета?
Хранителните режими, в които се съдържа голямо количество животински протеин, понижават Ph-то на урината. Това носи риск от поява на камъни в бъбреците. Тъй като в алкалната диета няма животински протеин, тя има точно обратния ефект. Някои учени твърдят, че този вид хранене може да забави загубата на мускулна маса и костно вещество. В същото време, може да се увеличи хормонът на растежа, което ще облекчи болките в областта на кръста.
Съществуват ли рискове от алкалната диета?
Все още няма обявени рискове, но преди да предприемете каквато и да е стъпка към алкалната диета, задължително се посъветвайте с лекар-диетолог!