Тютюнопушенето е вредно - това е ясно на всички, дори на закоравелите пушачи. Просто много от тях си признават, че наистина не могат да откажат цигарите, колкото и да се опитват. Тук сме ви събрали някои факти за пушенето, които наистина могат да ви помогнат да се замислите дали не е време да направите решителната крачка към живот без цигари.

Една трета от пушачите по света живеят в Китай. В страната се консумират средно по 12.4 цигари на човек от населението, или около 3.73 млрд. цигари за период от 24 часа.

Тютюнопушенето е виновно за всяка пета смърт на територията на САЩ, или около 443 000 души годишно.

Общо 25.6% от населението на Кентъки пуши, с което щатът се нарежда на първо място в САЩ. Следват Западна Вирджиния и Оклахома, докато Юта е на последното място.

Във всяка цигара се съдържат около 4000 различни съставки, като най-малко 60 от тях причиняват рак. Тук можем да изброим арсен, формалдехид и циановодород, използвани в нацистките газови камери.

Общо 80 на сто от пушачите по света живеят в страни с ниски и средни доходи, сочат данни от световно изследване.

Въпреки че се констатира ръст в консумацията на цигари по света, статистиката сочи, че богатите хора пушат все по-малко.

САЩ е единствената държава, където жените пушачи са почти колкото мъжете

Пушенето е законно за лица под 18-годишна възраст в немалко страни по света.

Повечето диабетици не знаят, но около 20% от състава на цигарите е захар.

Над 58% от населението на Армения пуши, с което страната е на първо място по този показател в света.

У нас 40.5% от мъжете и 18.9% от жените на възраст 15 и повече години пушат всекидневно. Това сочат данни на Националния статистически институт от европейско здравно изследване.

Над 100 млн. души са починали през последното десетилетие, вследствие на тютюнопушенето;

Пушачите са изчезващ вид, смятат икономисти. Проучване на американската банка Citigroup, цитирано от Telegraph, твърди, че мерките за ограничаване на тютюнопушенето ще дадат ефект до 40 години.