Автор
Woman.bg

“Зелена книга” или историята на едно неочаквано приятелство

Историята на Доктор Дон Шърли, неговото музикално три и неочакваното му приятелство с шофьора и бодигард Тони Лип е вдъхновение и основата за едно от най-успешните кино заглавия на сезона. “Зелена книга” е всъщност справочник, който афро-американците са ползвали да обозначава места за хранене, бизнес локации или бензиностанции, които те са могли да посещават през 50-те и 60-те години на миналия век.

Парадоксалното в историята на филма е, че колкото и търсен да е бил Дон Шърли като пианист, в същото време не е бил допускан да се храни в заведенията, в които свири, поради цвета на кожата си. Той наема охранителя Тони Вилалонга или накратко Тони Лип да бъде негов шофьор из южните щати по време на едно от турнетата си. Двамата са абсолютно различни един от друг - Шърли е изтънчен, любезен, добре облечен, докато Лип няма обноски, не цепи басма на никого и винаги е готов да скочи на бой.

Ситуациите, в които попадат заедно обаче, безкрайно ги сближават и ги превръщат в прекрасен екип и истински приятели. Ник Вилалонга, синът на Тони, започва да пише сценария на филма още докато и двамата главни герои са живи, те си отиват през 2013 година в разстояние от няколко месеца един от друг. Разбира се, успехът на една такава история винаги води и до обидени и в случая това са семейството на Дон Шърли, които трърдят, че е представен в грешна светлина и това, което гледаме, са лъжи. Ник Вилалонга казва, че самият Шърли му е казвал преди време на никой друг да не вярва за историята, освен на самия него.

В главните роли на филма “Зелена книга” са актьорите Виго Мортенсън и Махершала Али, които разказват, че са прекарали време заедно преди снимките, за да имат по-добра химия като Тони Лип и Дон Шърли. Историята е красива и трогателна, а химията им определено я има, на моменти не знаеш дали да плачеш или да се смееш на комуникацията между двамата. Филмът вече грабна три награди “Златен глобус” и се очаква да бъде сред най-силните претенденти за наградите “Оскар”. Екипът подкрепя изцяло проекта си срещу обвиненията за грешно представени факти, тъй като и актьорите, и режисьорът са подходили с много истинска емоция към историята.

Освен Мортенсън и Али в една от другите роли на музикант е българинът Димитър Маринов. Срещнах се това лято с актьора в Лос Анджелис и той още тогава прогнозираше голям успех за филма. Той е в ролята на челиста Олег, един от членовете на музикалното трио на Доктор Шърли. За прослушването си българинът, който е цигулар, се научава да свири на виолончело и пред целия екип, включително режисьора Питър Фарели и продуцента Стивън Спилбърг, изпълнява една от песните във филма – “Water Boy”. Димитър живее и работи в САЩ от повече от 20 години и е играл вече рамо до рамо с най-големите звезди. Разказва ми, че двамата с Виго Мортенсън се разбират прекрасно и първото, което ги свързва е това, че са единствените пушачи.

“Виго Мортенсън е европеец, датчанин, който живее в Мадрид и идва в Америка само да снима. Освен пушенето, второто, което ни събра като хора е,че всяка вечер като свършехме снимки, след 11.30-12 той искаше да изпие две-три-четири-пет чаши вино с мен и да си говорим за Европа.” Двамата са отговорни и да се роди една от емблематичните реплики от филма “изисква се кураж, за да промениш мисленето на хората.” “Тя е провокирана от Виго и е всъщност моя реплика, която аз трябваше да променя, за да му помогна и на него, и на себе си, за да направим тази сцена,” разказва ми той. “С Махершала Али имаме една сцена, която е на руски и той в продължение на два месеца я учи със специален преподавател тук в Холивуд. Когато пристигна на терен, буквално първия ден още, ме грабна и каза “ти нали говориш руски?” и аз отговорих “да, да”. И той каза “в тази сцена аз нямам идея какво говоря и не можах и досега да я науча, помогни ми, моля те.” Тогава аз го изненадах, защото я бях превел сцената и му дадох копие и му казах “аз я преведох за теб вече.” Реакцията му беше “уауу”.

“Уау” е и реакцията на кино феновете и критиците по света за “Зелена книга”. Може би тазгодишният носител на наградата “Оскар” за филм ще има освен страхотен сценарий, актьорска игра и режисура, и силно българско участие в него.

Автор: Станислава Айви