Автор
Woman.bg

136 картини на Васил Чакъров показва кюстендилската галерия

В художествената галерия „Владимир Димитров-Майстора“ в петък, 12 юни, се открива изложбата „Багренци в творчеството на Васил Чакъров“. Тя е подредена от изкуствоведката Ружа Маринска и съдържа 136 работи на художника, повечето непоказвани.


Роденият през 1934 г. в кюстендилското село Багренци Васил Чакъров, смятан за един от най-значимите български акварелисти, се завръща с тази изложба в галерията, в която за първи път показва през 1973 г. своите работи.


Животът му минава в Самоков, но в картините му неизменно присъства и родният Кюстендилски край.


Приживе (почива през 2018 г.) Васил Чакъров дочака признание за майсторството си, като през 2008 г. подели престижната национална награда „Захари Зограф“ с Магда Абазова.


Почетен гражданин на Самоков, негови картини притежават Националната галерия, Софийската градска художествена галерия, множество галерии в България, както и в Русия, Полша, Унгария и другаде.

„Васил Чакъров развива линията на лиричния пейзаж, като утвърждава една стилистика – колкото пластически убедителна, толкова оригинална като виждане на мотива. Всички тези качества ни задължават да го впишем в редицата на големите майстори акварелисти в българското изкуство“, пише Ружа Маринска.


Изложбата в кюстендилската галерия продължава до 10 септември.