Автор
Woman.bg

14 вдъхновяващи писателки, чиито книги трябва да четем – Част 2

Захванахме се с нелеката задача да ви препоръчаме някои писателки, които са ни впечатлили и продължават да ни впечатляват с текстовете си. Продължаваме смело.

Мери Шели
Започнете с "Франкенщайн или новият Прометей" - наистина мрачен готически роман, издаден 1818 г. Интересно е, че култовият роман започва от разказ, писан заради бас - Шели заедно с поета Джордж Байрон и Джон Уилиам Полидори решили да напишат по един текст, който да е наистина страшен и смразяващ. Едва по-късно тя рпевръща разказа в роман, както се досещате, още по-мрачен и ужасяващ. Но безспорно гениален.

Емили Бронте
Започнете с "Брулени хълмове". Името на романа идва от едно Йоркшърско имение на хълмовете, около което се развива историята. Публикуван е за първи път през 1847 г. и е доста иновативен за времето си - повествованието е нелинейно и включва няколко разказвачи, а специалистите го определят като "трагичен разказ за любов и омраза, за изпепеляващи страсти, които погубват човека и го превръщат в жив призрак".



Джейн Остин
Започнете с "Гордост и предразсъдъци". Любовната драма на мистър Дарси с Елизабет Бенет вероятно е най-популярната интимна история, която е вдъхновявала хиляди жени да се пробват на писателското поприще. Брилянтно написан роман, който се простира много над персоналните взаимоотношения, а описва нравите и типичните комуникационни модели на един исторически период.

Симон дьо Бовоар
Започнете с "Вторият пол" - трактат, който представлява детайлен анализ на потисничеството на жената, смятан за основополагащ текст на съвременния феминизъм. Ако пък искате да заложите на художествената литература, пробвайте се с т.нар. ѝ метафизични романи "Гостенката" и "Мандарините". И една жълтинка: Симон е известна и с дългогодишната си връзка с философа Жан-Пол Сартър.

Агата Кристи
Започнете с "Убийство на игрището за голф". Кристи е може би най-знаковата авторка на криминални романи за всички времена, следвайки учителите си
Едгар Алан По, Артър Конан Дойл и Гилбърт Честъртън. Създателка е на иконичния персонаж Еркюл Поаро, а като цяло е публикувала "скромните" 66 криминални романа, 17 пиеси, включително и 6 романтични новели, написани под псевдонима Мери Уестмакот.



Маргьорит Дюрас
Започнете с "Любовникът" - автобиографичен роман, който Дюрас пише на 70-годишна възраст. Критиците определят стила ѝ като "nouveau roman", но ние ще ви кажем, че е наистина труден за дефиниране. И е прекрасен. Ако пък самите вие имате интерес в писателството, прочетете нейната "Да пишеш".

Астрид Линдгрен
Започнете с "Пипи Дългото чорапче". Или с "Карлсон, който живее на покрива". Или "Роня, дъщерята на разбойника", "Мили мой Мио", "Братята с лъвски сърца", "Емил от Льонеберя"... Наистина не можем да решим. Но сме категорични в едно: това определено не е авторка, чиито произведения са само за деца. Четем я и си я препрочитаме редовно, така че препоръчваме същото и на вас.

Четете още: Това ли е бабата на бъдещето?

Надникнете и в първа част!


Автор: Благовеста Дамянова