"Майкъл, ти закъсня за Клуб 27!" - вероятно това е чувал в ушите си Майкъл Хътчънс секунди, след като ни напусна през 1997 година.

Фактите: предполагаема еротична автоасфикция (самозадушаване по време на секс); чудовищен последен албум "Elegantly Wasted" (по думите на незнаен автор, който твърди, че не се напива, а е "елегантно смазан"); Безспорно един от най-знаковите фронтмени на 90-те, успял да се измъкне от всякакви клишета и стилови определения.

Кой е Майкъл Хътчънс? Майкъл беше фронтменът и звездата на една от най-големите австралийски групи - INXS. Роден е в Сидни, Австралия на 22 януари 1960 година. На 17 години Хътчинс и Андрю Фарис се обединяват с Гари Бирсъм. Това реално е началото на INXS, които са в пълен състав и официално излизат с това си име през 1980 година. Сценичният облик на Майкъл Хътчинс наподобява този на легенди и негови любимци като Мик Джагър и Джим Морисън.

След 18-месечно турне, последвали записите на най-продавания албум на групата “Kick” през 1987 година, смятан е за най-успешния албум на групата. Същата година групата взима 12-месечна почивка. През това време той записва албум с групата Max Q.

В края на 1989 година INXS се събира заедно в студиото за записа на албума Х. Този албум става световен хит и групата е най-продаваната за годината във Великобритания.

През следващите години Майкъл Хътчинс редовно се появява по първите страници на жълтите медии. Причините? Сложните му любовни романси с певицата Кайли Миноуг и манекенката Хелена Кристенсен (по-късно и негова съпруга).

През 1994 година Майкъл започва връзка с Пола Йетс, а скоро на бял свят се появява и единствената му дъщеря - Тайгър Лили. Три години по-късно INXS се връщат в Австралия след своето турне в подкрепа на последния си албум "Elegantly Wasted" и започват подготовка за друга поредица концерти по повода "20 години INXS". Три дни преди старта му на 22 ноември, събота, 1997 година Майкъл Хътчънс е намерен мъртъв от служители на хотел в Сидни, обесен на кожен колан. Според полицията това е типично самоубийство. Жълтата преса мигновено огласява своята версия, че самоубийството на певеца е в следствие на дълбока депресия и приемането на наркотици. Детектив от полицията, в отговор на тези публикации, заявява, че в стаята на Хътчинс са намерени лекарства, включително антидепресанти, но наркотици не е имало.

Официалното съобщение гласи: Хътчинс умира в следствие на самоубийство. Този случай обаче остава загадка и са описвани всякакви различни версии. Фактът обаче е един: на тази дата преди 20 години светът загуби един от най-великите гласове в историята на музиката.

Малко след смъртта на фронтмена излиза негов солов албум, в който Хътчънс има дует със своя добър приятел Боно от U2.

Пола Йетс трудно приема смъртта на любимия си и последните дни от живота си прекарва в медицински клиники. Намерена е мъртва на 18 септември 2000 година. Починала е от свръх доза.

През 2005 година INXS се завръщат с нов фронтмен, J.D. Fortune, избран от организираното от групата риалити шоу "Rock Star: INXS". Излиза албум "Switch" и правят огромно турне. приказката продължава едва 5 години, след които новият вокалист е изгонен от групата заради злоупотреба с непозволени вещества.

В сърцата на феновете Майкъл Хътчънс остава единственият и неповторим фронтмен на групата.

Четете още: Запознайте се с Гордън Матю Томас Съмнър... или просто Стинг