Автор
Цвета Герчева

5 неща, които задължително трябва да си обещаеш през 2018-а

Да отслабна, да си купя онези велурени чизми с ултра висок ток и да започна да тренирам. Горе-долу така би изглеждал преди няколко години моят списък с нещата, които искам да направя в първите месеци на 2018-а.

И макар на прага на новата година всеки да си прави своята равносметка, напоследък разбрах едно - очакванията ни правят нещастни. Много нещастни. Затова престанах да очаквам и да се разочаровам и просто промених приоритетите си.

Да отслабна? Не, това не е правилният подход. По-скоро се опитах да живея по-здравословно без очаквания как до два дни трябва да сваля 3 килограма и чудото се случи. Сега съм доста по-фина от преди.

Да стартирам тренировките? Стига, всички си го обещаваме преди Нова година и до края на януари не сме влезли във фитнеса нито веднъж. Аз си обещах да се движа повече и да не си поставям лимити. И се случи.

И понеже за първи път от много години съм наистина щастлива с обещанията, които хем си давам, хем се случват, ви представям един примерен списък с нещата, за които си заслужава да се борите през новата година. Тръгнете към тях без никакви очаквания. Не си позволявайте да се разочаровате от себе си. Поставете си съвсем, съвсем малки цели и ги следвайте. Пробвайте и обещавам ви - работи!

Казвайте по-често "Обичам те"

Вярно е, звучи повече от тривиално. "Казвайте на човека до вас, че го обичате по-често". Няма психолог, който да не ви даде този съвет и почти няма книга на Пауло Куелю, в която да не го прочетете. Добре, знам, че и вие го знаете. Има само още едно нещо, което трябва да си обещаете - да го направите. И не се притеснявайте, че може някой да ви помисли за влюбчива кифла, която просто ръси фрази без стойност. Ако имате на кого да кажете "Обичам те", направете го сега. (Обадихте ли му се вече или пак ще го оставите за по-късно?)

Включете на по-бавна предавка

Забави, забави, както пее Стефан Вълдобрев. Свикнали сте да живеете на висока скорост? Страхотно! Ставате сутрин рано и препускате през деня в шеметен график, докато не се усетите като изстискана маруля в седем вечерта? Заслужавате похвала - вие сте отличник. Има ли обаче начин да правите всички още по-добре? О, да.

Минете на по-ниска предавка. Наслаждавайте се на победите и на загубите. Давайте си повече време да мислите и по-малко да действате. Просто се "качете" на кола с ръчни скорости и давайте газ бавничко. Усещането е ретро, ухае на бензин и ще ви хареса.

Мечтите са всичко

Има една теория в психологията, че всичко, което можем да си представим, потенциално е възможно някак да се случи. Вярвам в нея от момента, в който си представих, че ще работя по-малко и ще се усмихвам повече. Беше ме страх да пробвам (особено с работата се получи трудно), но пък опитах с много малки очаквания и то взе, че стана. Да мечтаеш наистина е полезно за здравето, не намалява целулита, но пък помага при хронично лошо настроение.

Ако тази година сте забравили да мечтаете, или не ви остана време - обещайте си догодина да имате повече замечтани минути. Много от мечтите ви ще се сбъднат, просто трябва да си ги пожелаете!

Помислете за здравето си

Здравето е едно от малкото неща, които наистина могат да зависят от нас. И от нашия избор как да живеем. Затова през новата година си заслужава да превърнете по-здравословния живот в своя кауза. Не за да сте в крак с трендовете. Не е достатъчно и да пазарувате био храни, за да сте спокойни, че се грижите за тялото си. Важно е да помислите за алтернатива на всичко в живота си – на "отровните" хора, които ни карат да се чувстваме интоксикирани до цигарите например. ( Ако сте от тези пушачи, то тогава е добре да се замислите за намаляване на вредата и да преминете на IQOS – новата джаджа на Филип Морис – уникална иновация, която нагрява тютюна. Така удоволствието от пушенето остава, но ги няма неприятните дим и пепел, а белите дробове страдат далеч по-малко.). Така че алтернатива има - замислете се каква е и изберете нея!

Празнувайте

В дните преди Коледа е добре да се замислим колко малко време отделям за празнуване. Рождени дни, именни дни или просто нова любов - често ги отбелязваме между другото. Дните, в които честваме щастието в живота ни, се губят между късните мейли в осем вечерта, закъснелите вноски за автокаското и констатацията:"Да, и днес нямах време да ида на фризьор!" И все по-рядко се замисляме колко чудесен е всъщност светът, в който можеш да идеш на концерт на Стинг, да се чуеш с любим приятел от Австралия или пък да направиш някакво много малко добро, което да доведе след себе си нещо хубаво. Така че - празнувайте по-често, даже и без повод. Празнувайте, защото животът е всичко, от което имаме нужда, за да сме щастливи.