Автор
Woman.bg

5 невероятни истории, които ще видим в рамките на "Синелибри"

Тази година кино-литературният фестивал "Синелибри" изстрелва зрителите си директно в петото измерение със селекция от 55 космически добри филма. Изключително трудно е да изберем няколко, които да препоръчаме, защото има силна конкурсна програма, великолепни документални филми, страхотни биографични истории, няколко вечни класики и редица разкошни проекти, които могат да се видят на специални галавечери. Все пак вярваме силно, че „5 е съвършеното число“, както гласи заглавието на един от филмите и препоръчваме точно 5 заглавия, които не бива да пропускате:


"Казандзакис"

Гръцкия писател Никос Казандзакис обичаме най-вече заради „Алексис Зорбас“, но безспорно една от най-значимите му книги е „Рапорт пред Ел Греко“. Тази година "Синелибри" ще ни разкаже историята на автора през големия екран. „Казандзакис“ с режисура и сценарий на Янис Смарагдис ни припомня идеята, че животът се определя от пътешествията и мечтите. Филмът проследява местата, които бележат развитието на Никос и ни отвежда край островите Крит и Егина, показва ни Берлин и Виена, Русия и Франция. В ролите виждаме артистите Александрос Камбаксис, Одисеас Папаспильопулос, Стефанос Линеос и др.

Не пропускайте да тръгнете по стъпките на Никос Казандзакис!


Закуска на Плутон

„Закуска на Плутон“ е същински ирландски кинематографски шедьовър от 2005 г., който може да се види на голям екран само и единствено в рамките на "Синелибри". Филмът е режисиран от Нийл Джордан и е с участието на невероятния Килиън Мърфи, който блестящо влиза в образа на изоставения при раждането си младеж „Котенцето“. Той пораства женствен и с остър език в компанията на злобната си осиновителка. Заминавайки в Лондон, той посвещава живота си на това да открие родната си майка. Големият град го сблъсква с всичко красиво и грозно, с цялото добро и зло, които могат да се открият на тази планета...И се стига до единствената утеха, а именно - мисълта за закуска в Космоса. Там, на Плутон.


Тази, която не съм

На 13 октомври в Зала 1 на НДК "Синелибри" ще представят „Тази, която не съм“ – една от последните роли на забележителната френска актриса Жулиет Бинош. Тя влиза в образа на Клер, 50-годишна разведена учителка, която си създава фалшив профил във Фейсбук и се представя за 24-годишно младо момиче. Шегата прераства в катастрофална трагедия тогава, когато едно фалшиво приятелство с млад мъж прераства във фалшива любов, а тя се превръща в съвсем реална емоция... Филмът е режисиран от Сафи Небу и е повече от актуален за времето, в което живеем, защото често мрежите на онлайн платформите за запознанства ни оплитат до степен, в която лесно да изгубим разсъдъка си...


Защо творим: дилемата на стоножката

В документалния филм „Защо творим: дилемата на стоножката“ Херман Васке събира безценен материал от интервюта и разговори, провеждани в рамките на 30 години. Най-интригуващите артисти и мислители от света на визуалното изкуство, музиката, киното, литературата, философията, политиката, бизнеса и науката отговарят на един и същи въпрос: „Защо творим?“. Изключително вдъхновяващ и смислен проект, в който част от участниците са любими гениални творци като Дейвид Боуи, Марина Абрамович, Бьорк, Боно, Ник Кейв, Далай Лама, Стивън Хокинг, Анджелина Джоли, Дейвид Линч, Михаил Горбачов, Шон Пен, Вивиан Уестуд и още...


Продавачът на вестници и цигари

„Продавачът на вестници и цигари“ е екранен прочит по едноименния роман на Роберт Зееталер. Историята е нежна, красива и сърцераздирателна. Вкарва ни в света на млад мъж и неговото приятелство със Зигмунд Фройд по време на нацистката окупация на Виена. Резултатът напомня за „Големите надежди“ на Чарлс Дикенс и за противоречивия шедьовър „Четецът“, адаптация по романа на Бернхард Шлинк.