Автор
Антония Михайлова

5 от най-знаковите сцени от филми за пианисти

Има филми, които изгледани веднъж, пленяват душата ти за цял живот. Които не те остават на мира, обсебващи цялото ти същество. Които те хипнотизират, омагьосват, влудяват мислите ти, емоциите ти. Които бушуват в съзнанието ти дни наред, след като си ги гледал. Месеци дори. Които искаш да видиш отново и отново и които никога не ти омръзват. Говорим за филми, посветени на музиката, в които главни герои са пианисти и не само. За филми, след края на които, можеш само да замълчиш. В които единствено право да говори има само музиката...

1. Пианистът / The Pianist



„Пианистът” е военно-биографична драма от 2002 г. с участието в главната роля на Ейдриън Броуди. Виртуозната творба на Роман Полански е един от най-великите кино шедьоври на всички времена. Сред категориите, в които е отличен с Оскар, БАФТА, Златен глобус и Сезар, са най-добър филм, най-добра режисура и най-добра мъжка роля. Лентата е апотеоз на изкуството и човечността на фона на едно от най-мрачните събития в историята на 20-и век – Втората световна война.

2. Блясък / Shine



„Блясък“ е биографична филмова драма от 1996 г. на режисьора Скот Хикс с участието на Джефри Ръш и Армин Мюлер-Щал. Сценарият на култовата лента е базиран на историята за живота на страдащия от психично заболяване пианист Дейвид Хелфгот. Филмът е номиниран за 7 награди "Оскар", сред които и за главна мъжка роля на Джефри Ръш.

3. Легенда за пианиста / The Legend Of 1900


"Легенда за пианиста" е изключително силна и въздействаща драма от 1998 г., режисирана от Джузепе Торнаторе, с участието на Тим Рот, Прут Тейлър Винс и Питър Вон. Феноменална и трогателна история за един от най-великите пианисти на всички времена, чийто живот преминава на борда на пътнически кораб. Сцената, която ви представяме пък е една най-романтичните и красиви сцени не само във филма, но и в историята на киното. Неин композитор е Енио Мориконе.

4. Безсмъртна любима / Immortal Beloved


„Безсмъртна любима“ е биографична романтична драма от 1995 г. на режисьора Бърнард Роуз с участието на Гари Олдман, Йероен Крабе, Изабела Роселини, Валерия Голино и др. Лентата се впуска в романтично търсене на тайнствената дама, останала завинаги в сърцето на Бетовен.

5. Легенда за пианиста / The Legend of 1900