Лято е. Ваканциите и отпуските са във вихъра си. Имате повече време. Време да почувствате мириса на хартиените страници, да се пренесете в света на мисълта, да се понесете на полета на мъдростта, да потънете в безвремието на вечността. Използвайте го пълноценно. Предлагаме на вниманието ви 7 златни заглавия - капка в океана от книги, в чиито дълбини трябва да се гмурнете това лято незабавно. Дебютните заглавия, които ще превърнат летните следобеди в незабравимо приключение...

1. „Имението с ягодите“ от Лорън Дентън, „Кръгозор“, 18 лв.

„Имението с ягодите“ е дебютен роман на Лорън Дентън, приет с огромен успех от критика и читатели. Не е случаен фактът, че романът е включен и в класациите на USA Today, Amazon и Wall Street Journal. Сърдечна история с привкус на сочни, узрели ягоди. Книга за любовта, за семейството и приятелството, за значението на думата „дом“, за важните избори в живота. За едно място, което притежава силата да кара хората да остават.

Сара наследява Имението с ягодите след смъртта на баба си Мегс и се заема да изпълни нейното желание: да възстанови блясъка на къщата. Временно изоставя проспериращия си бизнес в Ню Орлиънс и се връща на мястото, което все още чувства като свой дом. По време на своя престой с помощта на приятелите на Мегс, които още обитават къщата, младата жена ще открие удивителни неща за баба си, за които никога не е подозирала. Постепенно ще подреди пъзела на вълнуваща история за любовта, за смелостта да следваш пътя си, за тайните в своето семейство и за невероятната съдбата на една силна жена.

2. „Операция Сладкоугодник“ от Иън Макюън, Colibri, 20 лв.

Поредното хипнотизиращо произведение на големия Иън Макюън е едновременно шпионски роман, любовен роман, роман за литературата, роман за британското общество от едно емблематично време от световната история и най-вече роман мистификация.

Годината е 1972-а, Студената война е в разгара си. Серина Фрум, студентка по математика, но и страстна читателка, е завербувана от МИ-5, британското контраразузнаване. Първата голяма задача е участие в операция с кодово име „Сладкоугодник“. Целта на операцията е да се подпомагат финансово, чрез фасадна фондация, писатели и журналисти от т.нар. антикомунистическа левица, чиито идеи съвпадат с правителствената политика. На Серина се пада младият обещаващ писател и университетски преподавател Том Хейли. Девойката харесва разказите му, след това харесва и автора им. Започналият като шпионско четиво роман постепенно се превръща в любовен, любовният роман се превръща в изследване върху начина, по който функционира писателското въображение – всичко това на фона на един кризисен период от историята на Великобритания, изпълнен със социални конфликти, икономически трудности и ирландски тероризъм. Трите елемента на повествованието се преплитат, историята се развива, усложнява се… докато не се обърква окончателно. Том не знае какво знае Серина, но и Серина не знае какво знае Том. В един момент нещата се изясняват… докато в неочаквания край не се разбира, че съвсем не са такива, каквито изглеждат.

3. „Загадката Анри Пик“ от Давид Фоенкинос, Colibri, 16 лв.

След като ни показа що е то „Деликатност” и ни потопи в спомени и раздели, популярният френски писател ни предлага загадка. Тя се съдържа в чудната история на един библиотекар, който решава да събере всички книги, отхвърлени от издателите. Когато разкрива намерението си, ръкописите не закъсняват. И ето че се натъква на истински шедьовър, написан от никому неизвестния Анри Пик, починал преди две години. Странно, но вдовицата му не знае нищо за никакъв роман. Според нея покойният й съпруг през живота си не е чел книги, още по-малко е писал такива. И все пак романът съществува, има огромен успех и променя съдбата на много хора….

4. „Малкият антикварен магазин под Айфеловата кула” от Ребека Рейзин, „Сиела“, 14.90 лв.

Авторката на хита „Малката книжарничка край Сена” се завръща с нов роман на български! В типичния си стил Ребека разказва нова топла история, която се развива из парижките улици – история за любов, ранени сърца и скрити край Айфеловата кула антикварни съкровища. Този път Рейзин ни среща с младата, но разочарована от любовта красавица Анук, чието разбито от долен негодник сърце често напомня защо се е затворила в себе си, отказвайки да мечтае за щастлива, споделена любов. Затова пък Анук отдава цялото си внимание и обич на своя антикварен магазин, сгушен уютно под прочутата Айфелова кула в Париж. Един ден обаче животът на Анук се променя безвъзвратно...

История за любов, ранени сърца и антикварни съкровища насред Париж ни напомня защо трябва по-често да си позволяваме да обичаме и, докато го правим, да открием щастието.

5. „Завой на реката“ от В. С. Найпол, Colibri, 20 лв.

Определят го като същински шедьовър – един поразително живописен и дързък текст, неслучайно породил полюсни реакции на възторг и критика. Авторът на „Завой на реката“ разказва с емоция и мъдрост за малките човешки неща на фона на исторически събития и обществен крах.

Това е един от най-силните и възхвалявани от критиката романи на Нобеловия лауреат и носител на „Букър” В. С. Найпол. Книгата проследява пътя на Салим, млад индиец от семейство на търговци в Африка, който наследява малко магазинче, решава да напусне крайбрежието и се отправя към вътрешността на континента. Там, в откъснато градче на „завоя на реката“ в неотдавна извоювала независимостта си африканска държава, Салим започва дребна търговия с местните хора, докато пред очите му се разгръща животът в постколониална Африка, пленен между неотстъпчивите традиции на миналото и изкушенията на модерния свят, живот сред хаос, насилие, враждуващи племена, невежество, бедност и изолация.

6. „Краят на самотата” от Бенедикт Уелс, Colibri, 16 лв.

„Краят на самотата” разказва драматичната история на двама братя и една сестра, изгубили родителите си при автомобилна катастрофа и преживели детството си, белязани от чувство за враждебност и изоставеност. Вече възрастни, те смятат, че са преодолели този удар от съдбата, но превеждайки ги през възходи и падения, животът болезнено възстановява миналото. Вплитайки елементи от собствената си биография, авторът създава удивително зряла и докосваща творба – роман за загубата и самотата, за ролята на семейството и за целителната мощ на любовта.
Един изключително фин, проницателен и въздействащ роман, заслужено удостоен с Награда за литература на Европейския съюз 2016.

7. „Книжарката от Площада на билките“ от Ерик дьо Кермел, ИК „Кръгозор“, 16 лв.

Авторът Ерик дьо Кермел ще ни отведе в Юзес – перлата на Гар, прекрасно място с уханни маслинови горички. Ще ни запознае с Натали – парижанка, учителка по литература, и със съпруга Натан, който е архитект. Двамата решават да напуснат столицата и да започнат нов етап от живота си, като се местят в провансалския град с древна история.
Това е топъл и емоционален роман за любовта към книгите и към хората на книгите, за книжарниците като свещено място, което свързва и сближава. За лечебната сила на книгите, които умеят да се отблагодаряват на онзи, който ги обича, и често му дават това, което той търси: даряват го с нежност и топлота, с тръпка, с екзотика, с мъдрост и знание и разкриват пред него нови пътища, по които да върви и да разбира този свят, за да може да живее в него.

Четете още: 7 филма по книги, които трябва да гледате в кината тази година