Автор
Люблена Папазова

Адвокатът от „Пътя на честта” стана най-известният ревнивец в света

На 9 март ни очаква истински варненски културен десант в София. В Народния театър "Иван Вазов" предстои столичната премиера на най-новата постановка на Варненския драматичен театър "Отело". Режисьор е Пламен Марков, преводът е на Валери Петров. Изследвайки логиката в поведението на героите в подчертано съвременната си трактовка на класическата Шекспирова трагедия, проф. Марков извежда, наред с ревността и предателството, актуалните и днес теми за мигрантството и себеутвърждаването в чужда среда. Предположението, че мавърът Отело, Яго и шутът на Отело идват заедно от една чужда страна, преди да се окажат мигранти във Венеция, води до оригинални режисьорски решения.

Симеон Лютаков - актьорът, създал през последните години интересни образи на театралната сцена, филмовия и телевизионния екран със сериали като "Седем часа разлика" и "Пътят на честта", се превъплъщава и в разкъсвания между ревността, любовта и собствената си идентичност Отело. Мавърът определено е интересен за Симеон Лютаков, доколкото самият той е живял известно време в Африка и има опит в общуването с различни етноси.

Държавна опера Варна пък ще представи най-новия си прочит на „Турандот“ от Джакомо Пучини пак на 9 март 2020, само че в НДК от 19.00 ч. Постановката, създадена в сътрудничество с операта в Парма през лятото на 2019 г., пожъна успех както на италианската премиера през юли в Летния оперен фестивал Reggia di Colorno, така и на българската премиера в Летния театър на Варна през август, като част от фестивала „Варненско лято“ 2019.

Режисьорската концепция на Кузман Попов и Еди Ловалио следва класическите оперни образци, като се отнася с респект към китайската културна традиция, толкова различна от европейската. Световната оперна прима Цветелина Василева прие да изпълни ролята на ледената принцеса Турандот. Студеното сърце на принцесата ще събуди влюбеният Калаф, в изпълнение на световноизвестния тенор, роден във Варна, Иван Момиров, възхваляван от ценителите като "достоен наследник на Корели и Павароти“.

Раздаваме подаръци - включи се в нашата игра до 1-ви март от тук: