Автор
Woman.bg

Актьорите, които видяхме на екрана след смъртта им

Много актьори са буквално боготворени от публиката приживе, като част от тях остават в паметта й дълго след смъртта. Само избрани обаче могат да се появят на екрана, след като вече са си отишли от този свят. Понякога просто трябва се излъчи предварително заснетият филм, но друг път мотивите на продуцентите са напълно комерсиални. Ето няколко удивителни истории за „възкресението” на звездите в киното:


Брус Лий 1940-1973
„Игра на смърт” 1978


Снимките започват преди смъртта на Брус Лий. След нея се води дискусия дали да продължат, но надделява мнението, че кадрите с него са достатъчни и филмът трябва да бъде завършен. Премиерата е 5 години след смъртта на актьора. В част от сцените са включени дубльори, техническите нововъведения също помагат, но в един кадър може да се види фигура на Лий от картон.


Брендън Лий 1965-1993
„Гарванът” 1994


28-годишният актьор Брендън Лий, син на Брус Лий, умира на снимачната площадка на „Гарванът”, след като е ранен с куршум в корема. Реквизитът просто не бил правилно подготвен. Той издъхва в болницата няколко часа след изстрела. Сцената е презаснета с друг актьор. През 1993 година техниката е достатъчно напреднала, за да изобрази лицето на Брендън върху тялото на негов дубльор, а гримът допълнително облекчава работата. Филмът има огромен успех.


Марлон Брандо 1924-2004
„Супермен се завръща” 2006


Брандо умира през 2004 година, но последната си роля изпълнява две години по-късно в „Супермен се завръща”. Режисьорът Брайън Сингер изключително държи бащата на свръхчовека да е именно Марлон, който играе същата роля в „Супермен” през 1978 година. Той ползва заснети, но неизлъчени кадри от първия филм, както и компютърни графики. Дори качва в Youtube подготовката за възкресението на Брандо. Технологиите правят невъзможното и актьорът сякаш наистина оживява.


Хийт Леджър 1979-2008
„Сделката на доктор Парнасъс” 2009

Последният филм за Леджър е „Сделката на доктор Парнасъс” на Тери Гилиам. Трагичната смърт на актьора поставя авторите му пред дилема - да го преснимат изцяло или да променят сценария. Сценаристите решават, че щом героят на Хийт е от магическия свят, той може да има много лица. Първо Джони Деп, после Колин Фарел, накрая и Джъд Лоу-все приятели на Леджър.



Пол Уокър 1973-2013
„Бързи и яростни 7” 2015


Загиналият в автомобилна катастрофа Пол Уокър не успява да заснеме всички сцени от „Бързи и яростни 7”, което забавя пускането на филма по екраните. За да намалят щетите, авторите му ползват всякакви алтернативни методи. Първо включват неизлъчени кадри от първите шест филма от същата поредица. Отново прибягват до компютърните технологии, а накрая във филма се снимат и двамата братя на Пол - Коди и Кейлъб, който поразително прилича на актьора. Филмът става един от най-касовите в историята, а сценаристите не убиват героя на Уокър, а просто му позволяват да си тръгне със залеза.

Четете още: Последните девственици на Холивуд