Автор
Люблена Папазова

Албена Павлова блести в нова българска комедия

Най-новото заглавие в афиша на Сатиричния театър "Алеко Константинов" е "Експлозивна комедия за големия взрив". Премиерата на 6 февруари мина при пълен салон и много смях от публиката. Автор на пиесата, която се поставя за първи път, е Александър Секулов, а режисьор-Пламен Марков. Изборът му на актьори е повече от удачен, като сред тях в безспорна любимката на публиката още от първия спектакъл се превърна Албена Павлова. Екранната Гълъбина Чеканова от сериала „Столичани в повече“ играе шантава журналистка, за която е по-важно да се чуят нейните думи, отколкото тези на събеседника, който интервюира. „Имаме събитие и то е нова съвременна българска пиеса, което се случва все по-рядко“, обясни желанието си да играе в пиесата Албена Павлова.

Сюжетът се върти около бунт на чистачките в Европарламента в Страсбург, които са принудени от чиновниците да мият в специални костюми, предпазващи дори от радиация, струващи много пари. Въпреки че действието се развива на Запад, то всъщност е намигване към ситуацията във всяка една постсоциалистическа държава, каквато е и нашата. Абсурдният бунт се развива на фона на драмата в семейството на началника на охраната на парламента, изигран от Пенко Господинов. Доцентът от НАТФИЗ е гост в Сатиричния театър, защото основната му работа е като преподавател.

Сред учениците му от сегашния актьорски клас е и дъщерята на президента Румен Радев Радина. „Пиесата ме грабна с това, че е добре написана. Александър Секулов през последните години осигури престижа на своето име и без съмнение има знак за добро качество, когато той пише. Това, което особено много ме грабна е, че пиесата е съвременна и е сатира, т.е. тя е смешна и заедно с това е истинска сатира“, казва режисьорът Пламен Марков.

Сценографията и костюмите са дело на Мира Каланова, музиката на Калин Николов. Помощник режисьор е Елица Мутафчиева, драматург - Богдана Костуркова. В ролите са още Стела Ганчева, Асен Мутафчиев, Михаил Сървански, Кирил Бояджиев, Вилислава Кирилова, Теодор Елмазов, Димитър Баненкин, Иван Панев.