Ален Делон триумфира на червения килим на най-известния кино фестивал в неделя вечерта и показа, че се ползва с любовта и признателността не само на огромната си публика, но и на гилдията. Вечният самурай се просълзи, докато получаваше почетна "Златна палма" в Кан за цялостен принос в киното въпреки протестите на феминистки организации. Силно развълнуван 83-годишният френски актьор вдигна високо престижното отличие под бурните аплодисменти на многобройната публика и на артистичния директор на кинофестивала Тиери Фремо. На награждаването Ален Делон беше придружен от 28-годишната си дъщеря Анушка, която също плака, докато баща й бе на сцената.

Анушка(вляво) аплодира баща си

"Отдавна не съм се ревал толкова", призна звездата и се сбогува с публиката.. "За мен тази чест е донякъде като отдадена посмъртно, но я получавам приживе. Ще си тръгна, но не и без ви благодаря. Ако съм знаменитост, това дължа единствено на вас." Той допълни, че мисли много за двете жени в живота си, актрисите Мирей Дарк и Роми Шнайдер. Те и двете са покойници, а любовните им истории с Делон са един от най-красивите романи на ХХ век. От сцената на кинофестивала в Кан актьорът не пропусна да отдаде почит на режисьорите, с които е работил. "Бях първа цигулка, но имах изключителни диригенти, на тях трябваше да се връчи наградата. Вземам я заради тях, в тяхна памет", каза в словото си Ален Делон.


Петиция с над 23 000 подписа оспорваше решението на журито за връчване на награда на Делон, а феминистки нарекоха френската кинолегенда и секссимвол на европейското кино "расист, хомофоб и женомразец" заради негови изказвания по адрес на жените и заради десните му политически възгледи. Самият Делон в свои интервюта през последните месеци заяви, че нежният пол е заприличал на силния, че хомосексуалността е против природата и призна, че е удрял жени. Синът му Ален Фабиен пък го обвини в побой над майка му Розали.


"Хората могат да говорят каквото си искат, аз съм свикнал с това. Но за кариерата ми като актьор няма какво да се каже. Те я безупречна", заяви в интервю актьорът, изиграл близо 100 роли в киното, малко преди да получи "Златната палма". Звездата от кино класики като "Гепардът", "Борсалино", "Не будете ченге, което спи", "Зоро", "Завръщането на Казанова", "Техеран 43" и още десетки филми казва, че не е против гей браковете, а против осиновяването на деца от двама души от един и същи пол.

Четете още: Ален Делон на 83 – красивото лошо момче с ангелско лице и дяволска душа