Автор
Woman.bg

Алеона де Кама:Любовта е сила и аз я притежавам!

Насладата от живота, подкрепа в семейството, доверие към децата, истинско приятелство без зависимости, осъзнато подредени приоритети, Любов. Това са само част от изконните за всеки стремежи, над които ни подтиква да размишляваме българската авторка с псевдоним Алеона де Кама в новата си книга „Страст за живот“.

Писателката, която нахлу смело в творческите среди след невероятния успех на първия си роман „Избирам теб, ЛЮБОВ“, отново е обърнала поглед към поривите на душата по един брилянтен начин. Първата й книга неслучайно бе сред най-харесваните и най-продавани български романи за миналата година. Ето и какво има да ни каже младата писателка за живота, писането и мечтите:

1.Здравей, Алеона де Кама. Така ли предпочиташ да те наричаме или да използваме истинското ти име?

Можеш да ме наричаш, както ти харесва на теб. Аз обичам и двете си имена - и Магдалена и Алеона. Пълни със стойност и смисъл за мен.

2. Преди година излезе първият ти роман „Избирам теб, ЛЮБОВ”, а вече се радваме и на втората ти книга “Страст за ЖИВОТ”. Лесно ли е да се напише цял роман за толкова кратко време?

За мен беше приключение, изпълнено с лекота. В нито един момент не срещнах затруднение. Имаше периоди, когато не писах, защото нещо друго беше обхванало вниманието ми с по-голям приоритет, но всеки път, в който избирах да потъна в дълбините на творчеството си, винаги се е получавало. За мен писането не е нещо, което трябва да правя, а нещо, което има да се случва и просто му давам пространство и време.

3. Разкажи ни малко за себе си – какво работиш, какво правиш, когато не работиш?

Аз съм голям мечтател, хамелеон и оптимист. Може би това са трите неща, които ме описват най-силно. Обичам разнообразието и именно поради тази причина съм се занимавала с различни неща в живота ми. В момента водещите теми са образование и творчество. Основната ми дейност е частен бизнес с детски ясли, градини и училище. Там горя не по-малко от творчеството и дори ми е трудно да нарека тази ми дейност бизнес, защото в нея има толкова социална стойност. Работя с прекрасни хора там, хора с призвание, истински вдъхновители. Творчеството пък се изразява в писане и издаване на книги, не само мои, но и на други български автори. И в образованието и в творчеството търся различното, иновацията, както и по-дълбоката стойност за мен самата. Когато не работя, мечтая. Потъвам в себе си, свързвам се с другите, изследвам. Обичам живота в цялата му пъстрота. И го живея.

4. Сутрин или вечер по-лесно се пише книга?

Ооо, мога да пиша по всяко време. Сутрин, вечер, в самолети, по плажове, в парка. Но главно сутрин пиша. Просто обичам да спя и не мога да стоя до късно вечер. Тук много мои близки и приятели ще се усмихнат. Наистина си лягам раничко. Също ставам много рано сутрин, най-често към 6:30, понякога и по-рано. И точно тази част на деня, когато е толкова притихнало, ми е любима. Особено, ако вали... вълшебство. Но когато ме залее вълна от вдъхновение, трудно мога да се въздържа. Имало е ситуации, в които съм променяла цялата си програма за деня, за да мога да си дам това право да творя точно днес, точно сега да прегърна мига и да се насладя на всичко онова, което идва.

5. „Избирам теб, ЛЮБОВ“ много бързо се превърна в един от най-продаваните български романи. Какво те подтикна да се насочиш към писането изобщо?

Започнах да пиша заради себе си, за да изразя себе си, да подредя хаоса от мисли, да потърся себе си в по-голяма дълбочина. Сега пиша и заради другите, за да провокирам и за да предам онова, което е в мен. Щастлива съм, че се харесва, но се пазя постоянно одобрението на другите или съответно тяхната критика да не докосва творчеството ми. Искам то да остане чисто, точно онова, което излиза от мен, а не онова, което би се търсило, което би се купило, което би се приело по-добре... според някого, според някакъв стандарт, критерий, тенденция. Това обръщане на причина и следствие изкривява цялата картина и ме отблъсква.

6. Родителите ти занимават ли се с писане, от тях ли наследи таланта си?

Майка ми е много творчески човек. Ние работим заедно в сферата на образованието. Тя също пише главно за образование, възпитание, родителство. Има няколко издадени помагала за ученици. Мисля, че от нея съм наследила любовта си към ученето, четенето и писането.

7. Освен невероятния ти стил на писане какво друго е общо между двата ти романа?

Мисля, че дори и стилът ми на писане се изменя постоянно. То сякаш това е съвсем естествено. Аз се променям и всичко в мен всеки ден. Но общото между „Избирам теб, ЛЮБОВ” и „Страст за ЖИВОТ” е любовта, с която са написани. Страстта, с която е изпълнена всяка дума. Енергията, която прелива от мен към всеки избрал това изкуство. И двата романа използват красиви истории, за да поставят огледало пред читателя за ценностите в самия него. Книгата е магия, която неусетно те обгръща и те кара да се припознаеш, да пообщуваш със себе си, без маски и без предразсъдъци.



8. Защо реши да направиш конкурс, за да избереш името на главния герой в книгата?

Исках да поканя читателите си в моята приказка. Обичам екипната работа. Вярвам, че това е формулата за успех занапред. Индивидуалистите все повече ще отстъпват пред екипните играчи. Дължа успеха си на себе си, но и на всички хора, които ме подкрепят и които споделят с мен мечти, копнежи, страхове. Страницата ни във Фейсбук „Избирам теб, любов” е много активна. Последователите там споделят с нас мисли, ситуации, мигове от живота им. Беше удоволствие да поканя някой от тях в сътворяването на следващата книга и то с толкова важен елемент като името на главния ни мъжки образ.

9. Ако трябва да опишеш живота си само с една дума, която обаче да не е „страст“, коя би избрала?

Сбъдваща се мечта

9. Коя е мисълта, с която се будиш?

Животът ме обича и аз него!

10. А тази, с която заспиваш?

Любовта е сила и аз я притежавам!

11. Как би довършила изречението „Смисълът на живота е…“?

Смисълът на живота е в споделеността, свързаността и насладата от всеки миг!