Автор
Антония Михайлова

Анита Рачвелишвили: Никога не се страхувайте от провал. Бъдете смели!

Наричат я Ангелогласната. Сравняват я с "огън" на сцената, заради пламенната й страст и жарък темперамент, които разгръща с уникален професионализъм при изпълнението си на всяка една роля. Не случайно впечатляващият й талант в комбинация със забележителното й сценично присъствие отличават младото мецосопрано и я превръщат в най-огнената Кармен на световно ниво!

Анита Рачвелишвили е родена в Тбилиси и още като студент в консерваторията прави първия си дебют на сцена в ролята на Мадалена (“Риголето“) и Олга ("Евгений Онегин"). Звездата й изгрява на сцената на "Ла Скала" с ролята й на огнената Кармен. Пее в едни от най-престижните световни оперни театри, сред които "Метрополитън Опера" в Ню Йорк, "Дойче Опера" в Берлин, "Карнеги Хол", "Арена ди Верона" и др.

На 9 ноември тя ще пее в Зала "Колодрума", Пловдив, в уникална постановка на “Кармен“ от Бизе. С нея на една сцена ще бъдат Микейл Шашаберидзе, Венцислав Анастасов, Йоана Железчева, Вилиана Вълчева, солисти, хор, балет и оркестър на Държавната опера в Стара Загора, прабългарска школа за оцеляване "Бага-Тур". Спектакълът поставя началото на серията "Opera Gold" в “Колодрума“, която всеки месец ще поднася на публиката постановка от международната сцена. Именно тази постановка ще постави началото на серията "Opera Gold" в "Колодрума", която всеки месец ще ни поднася представление от световната сцена.

За първи път сте в България. Имахте ли време да разгледате някои от забележителностите на страната ни? Ще ви остане ли време да разгледате още забележителности?

Да, за първи път съм в България. Имах възможността да се докосна до някои от забележителностите на София. Красив град, а старите сгради много ме впечатлиха. Не успях да разгледам всичко, но това, което видях, ме остави без дъх.

Професията на оперния певец е изключително трудна. Изисква огромна всеотдайност, лишения, дисциплина и енергия. Идвало ли Ви е някога да си кажете на всичко това – Стоп! Стига вече, бях до тук?

Не. Изтощавала съм се на моменти, но никога не съм си и помисляла да се откажа, това за мен е не само работа, но и страст. Правя нещо, което много обичам, и ми плащат за това. На моменти се чувствам самотна, разбирате – по цели дни на представления, прибираш се вкъщи и си сам. Трудно е да си постоянно далеч от най-близките си хора, от семейството си, но това, което правя, е наистина много красиво. Имам най-хубавата професия на света и я обожавам!

Кога решихте, че ще бъдете оперна певица, кога разбрахте, че това е Вашата професия, Вашето място под звездите?

Бях на 17 години, когато излязох за първи път пред публика. Дотогава непрекъснато посещавах различни представления, гледах и се възхищавах на певците. Бях много притеснена на първото си представление но не се отказах, хареса ми. Хареса ми тръпката, вперените в теб погледи на публиката, нейната любов, аплаузите. Осъзнах, че обичам да съм на сцена, но никога не съм доволна от представленията си, старая се всеки път да бъда надграждам себе си, да бъда все по-добра и по-добра.

Случвало ли Ви се е някой път да се "загубите" в някоя роля?

Не, не мисля, че съм се загубвала някога в ролите си. Всъщност това е много интересен въпрос, не ми го задават често. Наистина, ролите, в които съм се превъплъщавала на сцената, са много, но те само са ми давали, обогатявали, но никога и обсебвали. Аз съм Кармен само там, на сцената, пред публиката. След края на представлението си съм си същата усмихната и забавна Анита. Обичам драматичните роли и Кармен е една от тях. Тя е страст, опиянение. Не случайно любимата ми част е в края – драматичната сцена на нейната смърт.

Говорейки за роли, стигаме до следващите ми три въпроса. Както казахте, и както на всички ни е добре известно, вие сте били в ролята на Кармен много пъти. Кога почувствахте Кармен като част от Вас самата? На кое представление се случи за първи път?

Не си спомням точния момент, но имаше две продукции, в които почувствах, че визията на директора на продукцията (режисьора) за това как Кармен трябва да бъде представена, се доближаваше много до моята идея. Например моята първа Кармен в "Ла Скала" през 2009 г. беше като мен, защото образът беше базиран лично на мен и моя характер. Режисьорката Ема Данте ме наблюдава, за да го изгради. Не беше трудно, защото аз и изглеждам като нея.

Когато ви видях за първи път си помислих, Боже мой, Кармен е жива! Вие сте истинско въплъщение на характера, силна, красива емоционална жена, изпълнена с луда енергия!

Да, Кармен има много луда енергия и, за щастие, и аз имам много от нея в себе си. Затова се чувствам близо до нейния образ и характер. Аз не съм толкова "луда" като нея, но сме близки по същност в много отношения. Понякога една певица може да се почувства като в капан в образа на Кармен, но е важно да я почувства докрай! Имаше няколко продукции, в които се почувствах все едно бях изцяло част от операта, на 100%, чувствайки това, което тя би чувствала. Не мисля, че тя е просто красива, тя е сърцата, и вътре в себе си все още е едно малко момиче... Като всеки човек с трудно детство, тя все още носи травми от своето, с всичко, за което е мечтала да има и не е получила. Затова с една от продукциите (от Ема Данте в "Ла Скала") имахме момиченца, тичащи лудо по сцената, които я представяха като малка. Кармен има много страни - и като момиче, и като жена, и ако успеете да ги уловите, имате жив, пълноценен характер. Някои режисьори я улавят по-добре от други.

Снимка: darkroom.baltimoresun.com

Кармен е фатална жена, разкъсвана между любовта си към двама мъже. Вие самата попадали ли сте в подобна ситуация?

Никога не съм се колебала между двама мъже, но, разбира се, сърцето ми е е било разбивано. Мисля, че за всяка жена е важно да мине през подобна болка, за да се почувства като истинска жена. Не мисля, че Кармен някога е обичала Ескамилио, тя е влюбена в Дон Хозе, и Ескамлио е просто бягство от реалността за нея. Аз съм изучавала образа на Кармен в дълбочина, и за мен тя не е жена, която може да забрави един мъж просто ей така и да се влюби в друг след две седмици. Но понякога, независимо колко обичаш някого, не може да си с него, защото той е ревнив, времето е неподходящо, невъзможно е. Тогава, за доброто и на двама ви, си тръгваш.

Каква е тайната ти, за да изглеждаш толкова добре?

Ами... достатъчно сън. Като прибавим и малко спорт - картината е пълна.

Какво спортуваш?

Най-често тичам.

О, джогинг?

Да. Обичам също така да се разхождам, да помагам на хората, искам да помагам на хората – така помагам и на себе си, това ме кара да се чувствам пълноценен и добър човек, помага ми да бъда много по-спокойна и в хармония със себе си и света.

Какво е посланието ти към дамите, които искат да бъдат като теб – успешни, красиви, балансирани и щастливи?

Не се страхувайте! Не се страхувайте от провал. Просто действайте, опитвайте, изправяйте се и продължавайте да преследвате смело мечтите си. Бъдете смели!

Няколко думи за операта и нейното бъдеще?

Харесва ми тенденцията към смесване на жанровете в оперното изкуство. Интересно е и защо не. Рок опера, джаз опера, трябва да сме отворени към всякакви иновации и експерименти. Това обаче не означава, че в оперното изкуство няма проблеми. Например реализирането на един спектакъл изисква огромни разходи – от сценичните костюми, през подготовката до търсенето на спонсори. Поради тази причина и билетите са много скъпи, и не все може да си позволи това грандиозно удоволствие.

Какво да очакваме от теб в предстоящото ти изпълнение на 9 ноември в Зала "Колодрума“" в Пловдив?

Постановката е невероятна, грандиозен и много впечатляващ. Изпълнението ми ще бъде прекрасно и, вярвам, завладяващо. Страшно много хора работят по него и отдават цялата си енергия и душа за спектакъла – и певците, и танцьорите са невероятни. Уникална подготовка. Наистина нямам търпение.

Благодаря ви изключително много за отделеното време, за мен беше истинска чест да се запозная с Вас!