Безсмъртните филмови мелодии на един титан - Енио Мориконе

06 юли 2022 | 00:08
21074
0
Снимки: YouTube
0

Eнио Мориконе не бе просто композитор. Той беше и завинаги ще си остане титан. Творец от друго измерение. Най-емоционалният и въздействащ създател на филмова музика. Може би и... най-големият!

Това, което прави и оставя след себе си, е магия. Магия, която те пленява до живот. И те надживява. Негова е музиката към повече от 570 филма, 30 от които уестърни, сред които безсмъртните „Добрият, лошият и злият“, „За шепа долари“, „Имало едно време на запад“. 

Негова музика звучи в знакови киноленти като „Имало едно време в Америка“, „Мисията“, „Малена“, „Декамерон“, „Професионалистът“, „Недосегаемите“, "Ново кино „Парадизо", тв сериала „Октопод“, „Легенда за пианиста“.

Енио Мориконе е роден на 10 ноември 1928 г. в Рим, в семейството на професионалния джаз тромпетист Марко Мориконе. Учи тромпет, композиция, хорова музика и дирижиране в Консерваторията на Национална академия в Санта Чечилия.


В дебрите на филмовата музика за първи път се впуска през 1955 г. Паралелно с това продължава да композира произведения в любимия си класически жанр. Работата му в италианското киното протича в сътрудничество с режисьори от калибъра на Серджо Леоне, Пиер Паоло Пазолини, Дарио Ардженто, Бернардо Бертолучи.

След 1964 г. Мориконе работи за звукозаписната компания „RCA“, където аранжира стотици песни, впоследствие превърнали се във велики балади, за звезди на италианската естрада като Джани Моранди, Марио Ланца, Миранда Мартино.

Не след дълго талантът на италианския композитор е забелязан и композиторът уверено поема в посока... Холивуд. Там Мориконе пише музика за филми на режисьори от ранга на Роман Полански, Оливър Стоун, Брайън Де Палма, Джон Карпентър, Куентин Тарантино. 

Първата си голяма награда - Nastro d'Argento, получава през 1970 г. за музиката си към филма „Представи си една вечер на вечеря“. Година по-късно идва ред и на втората - за „Сако и Ванцети“. През 1979 г. е номиниран за пръв път за „Оскар“ за музиката към „Райски дни“. През 1986 г. - за „Мисията“, през 1987 г. - за „Недосегаемите“, и през 2001 г. - за „Малена“. С голямата награда на филмовата академия на САЩ - „Оскар“ за цялостно творчество, Енио Мориконе е удостоен през 2007 г

.

Енио Мориконе си отиде от този свят на 6-и юли, 2020 г., но творчеството му ще живее вечно! В памет на великия маестро си припомняме и шест от емблематичните му филмови мелодии, превърнали се, заедно с кинолентите към тях, в незалязващи шедьоври:

Енио Мориконе си отиде от този свят на 6 юли, 2020 г., на 91-годишна възраст.

Твоята музика ще остане да звучи завинаги в сърцата ни, Маестро!

 

Четете още: Топ 6 на най-скандалните секс сцени в историята на киното


 

Още по темата

Коментари

Добави Коментар

Най-четени