Автор
Woman.bg

"Бийтълс" пресичат "Аби Роуд"! Култовата обложка стана на 50 години

Световната музикална общественост отбеляза половин век от заснемането на една от най-известните и култови снимки на XX век.

На 8 август 1969 г. фотографът Иън Макмилън създава обложката на „Аби Роуд“, на която „Бийтълс“ пресичат едноименната улица.

Иън Макмилън

Любопитни са фактите около сътворяването на този емблематичен кадър. Макмилън разполагал само с 10 минути, за да направи нужната му снимка. През това време полицай задържал движението по улицата, а фотографът, качен на стълба, направил множество кадри на музикантите, докато те пресичали пешеходната пътека.

След това Пол Маккартни хвърлил щателен поглед на всяка една от снимките и се спрял на тази, на която и четиримата са застанали във V-образен разкрач.

На снимката, избрана от Маккартни, групата пресича улицата отляво надясно, като Джон Ленън води, следван от Ринго Стар, Пол Маккартни и Джордж Харисън. Маккартни е бос и не е в крачка с другите. С изключение на Джордж, всички останали членове на групата са облечени в костюми, дело на дизайнера Томи Нътър.

Отляво на снимката, до зебрата, е паркиран бял Фолксваген, който принадлежи на един от обитателите на къщата, разположена срещу звукозаписното студио. Интересна е и съдбата на автомобила след излизането на албума. Табелката на колата с номер (LMW 281F) е била крадена няколко пъти. Самият Фолксваген е продаден на търг през 1986 г. за 2 530 паунда.

Лондонската улица „Аби Роуд“ пък се превръща в една от най-големите атракции за почитателите на „Бийтълс“. От онзи момент нататък, до днес, тук се стичат милиони фенове на Ливърпулската четворка, за да се снимат в същите онези пози, с които Джон, Пол, Джордж и Ринго пресичат "Аби Роуд".

Улицата, обезсмъртена на обложката им, се превърнала в най-знаковата в историята на рок музиката.

Четете още: Чуйте 5 от най-знаковите песни на Пол Маккартни (Видео)