Автор
Емил Янчев

Българката, която си проби път на сцената в Париж

Десислава Миланова не е от тези, които чакат нещо да ѝ се случи. Тя сама си изгражда пътя, по който иска да върви. Голямата ѝ любов е театърът. Преди няколко години създава компанията New Parisian Drama, а през октомври дебют ще направи първият ѝ голям проект - нейната авторска пиеса "Espace Temps".

Първият ѝ досег с актьорската професия е в школата на Малин Кръстев. Записва се, докато още е студентка по етнология в Софийския университет. "Беше наистина като влюбване от пръв поглед. Записах се плахо, но когато започнах, си казах: "Това е за цял живот", спомня си Деси.



Миланова заминава за Париж преди повече от 10 години по образователна програма. Градът, за който мечтае от дете, е запазил очарованието си и тя остава в столицата на Франция, като се насочва към любимия си театър. Учи театрознание в Сорбоната, а след това в едно от най-престижните парижки частни училища за актьорско майсторство - Ecole Les Enfants Terribles, в което е била и френската звезда Леа Сейду.

Париж е град на голяма конкуренция, но и на много възможности. "В Париж хората са свикнали да са с отворен хоризонт, да се интересуват. Когато един артист намери своята идентичност, може да си намери по-лесно място, казва Деси. - Във Франция има интерес към това какви са артистите извън самия артистичен продукт. Затова аз започнах да си правя моите неща."

Десислава не се ограничава в дейностите си, но всичките са свързани с изкуство. Тя пише, режисира, играе на сцената и се занимава с организация на различни събития, сред които е Фестивалът на българското кино в Париж.



"Писането ми е много приятно, споделя тя. - След първата година във Франция театърът много ми липсваше. Реших, че трябва да направя нещо. Имах един текст, който бях написала. Реших да го адаптирам за сцената и да играя. Целта беше да играя."

С пиесата "914" тя кандидатства за фестивал за млади артисти в Нормандия и спектакълът стига до сцената: "Беше страхотно приключение. Бях водена от нещо, вървях напред, минахме кастинг, играхме на фестивала, получихме много добри отзиви. Толкова много ми хареса процесът на работа и исках да продължа да се занимавам с режисура."

Опитала от всички етапи по изграждането на една пиеса, Миланова създава компанията "Ню Паризиан Драма" с идеята да създава спектакли. Сега предстои дебютът на първият голям проект на компанията - пиесата "Време пространство", която е написана от Деси, ще бъде режисирана от нея и тя ще играе в част от спектаклите. Пиесата ще бъде поставена за първи път на 22 октомври в театър "Клавел" в Париж и два пъти седмично зрителите в Париж ще могат да я гледат до 18 декември.



"От няколко години работя върху пиесата. Много е вълнуващо. Най-голямо удоволствие е, когато от текста се получава това, което си си представял. От друга страна е доста лично и самотно. Процесът е дълъг, но е като приключение. Ще играя в част от спектаклите, не мога да бъда постоянно на сцена и да режисирам, защото трябва да можеш да погледнеш отстрани", казва Деси.

Самата пиеса "Espace Temps" е много лична за нея и е свързана с емоции, които тя е преживяла. "Пиесата е свързана с живота ми в Париж. Преди 4-5 години беше отминала първата еуфория от живота ми във Франция - новите хора, места и изведнъж нещата започнаха да стават по-сериозни, обяснява Миланова. - Оказах се в някаква нова действителност, започна някаква носталгия.

В един период много рядко се прибирах в България. Започнах да си фантазирам, да мисля как не мога да съществувам на двете места едновременно. Където и да бъда, не съм като цяла. Хората, които ме познават тук, не познават първите ми 20 години. Там хората не знаят какво се случва в живота ми сега. Чувствах се малко разкъсана. Реших да си представя някакво пространство, в което тези две части могат да съществуват едновременно. Така се стигна до тази пиеса."

Така за Деси търсенето на баланса между минало и бъдеще продължава и на сцената, а зрителите в Париж ще станат част от него в края на годината.

Четете още: Вълнуващи фотографии разкриват силната връзка между децата и природата (ГАЛЕРИЯ)