Автор
Марина Стоименова

Да получиш "Оскар": Няма такава емоция! (видео)

Oстава ден до раздаването на 90-ите юбилейни награди „Оскар“ и номинациите вече са ясни. Но същинската изненада остава: кой ще получи награда в нощта на 4-ти срещу 5-ти март? На кого наградата на Американската филмова академия ще определи съдбата? За кого всички врати в Холивуд ще бъдат отворени винаги занапред?

Освен че носи световна популярност, призът има и силата на магнит за нови ангажименти, затова е и силно желан от всички в гилдията. Но получаването му понякога е трудно за понасяне. Представяте ли си да се изправите лице в лице с цяла зала свои колеги, на които е добре да благодарите? Освен това всичките ви роднини и приятели ще очакват да ги споменете... И това ще бъде излъчвано в целия свят, като видни и неизвестни критици ще обсъждат всяко ваше движение: стъпка, усмивка или сълза...

Предвид напрежението, съвсем разбираемо през годините много актьори не успяха да сдържат сълзите си, получавайки наградата. Други във вълнението си казваха неща, които не трябваше. А трети просто се притесняваха толкова много, че представянето им беше трудно за гледане.

В навечерието на юбилейните „Оскари“ нека си спомним някои от най-емоционалните речи и моменти по време на награждаването през годините.

„Оскар“ за Гуинет Полтроу през 1999 година

Когато излиза на сцената при награждаването си с „Оскар“ за най-добра актриса във филма „Влюбения Шекспир“, Гуинет Полтроу почти през цялото време хленчи. Тя е толкова развълнувана, че предизвиква усмивки от съчувствие у цялата публика. Но е и толкова миловидна, че е абсолютно невъзможно да й се сърдиш, че цялата трепери. През цялото време!

Робин Уилямс, който скри емоциите си с шеги

Когато получава наградата за най-добра поддържаща роля през 1998 за „Добрият Уил Хънтинг“, Робин Уилямс едва успява да задържи сълзите си. След като се поуспокоява, успява да хвърли няколко шеги, с които разсмива зрителите и благодари на баща си, който е на небето. Понякога е хитро да скриеш вълнението си с шеги – но само истинските комици го умеят.


Речта на Виола Дейвис, която разплака всички през 2017 г.

Актрисата Виола Дейвис успя да остави трайна диря в душите на своите колеги от актьорската гилдия с изключително силна реч, която заслужи шега от страна на водещия Джими Кимъл. Той каза, че заради речта си Дейвис току-що си е спечелила и награда „Еми“. Чернокожата актриса успя да разплаче половината зала като обясни, че „има едно място, където най-надарените хора се събират – и това е гробището“ и призова актьорите да „екхумират телата“, за да разкажат историите на онези с големите мечти, които никога не са се сбъднали, на хората, „които са се влюбили и са загубили“. Наистина вълнуваща реч...


Дженифър Лорънс се спъва и пада от вълнение


През 2013 година Дженифър Лорънс спечели „Оскар“ за най-добра актриса за ролята си в романтичната комедия „Наръчник на оптимиста“. Тя беше толкова развълнувана от получаването на наградата, че се спъна в дългата си рокля – а това е най-големият страх на всички актриси през десетилетията на съществуване на „Оскар“. Хубавото при Лорънс е, че нещата винаги й се получават абсолютно естествено, затова й тя се измъкна с чувство за хумор от ситуацията.

Роберто Бенини атакува сцената с подскоци през 1999 г.

Когато става дума за емоции, италианците са неповторими – през 1999 година София Лорен връчва „Оскар“ за най-добър чуждоезичен филм на Роберто Бенини за „Животът е прекрасен“. В знак на радост той скача по седалките, качва се по стълбите на два крака и в неистово емоционална реч успява да обясни колко е красива Лорен, да благодари на всички много пъти и дори да си припомни детството. Незабравимо!


Дженифър Хъдсън едва говори от вълнение

Когато получава наградата за най-добра поддържаща роля за филма „Мечтателки“ през 2007, Дженифър Хъдсън е толкова развълнувана, че открито плаче, докато благодари на близките и роднините си.


Куба Гудинг Джуниър се побърква от радост и вдига залата на крака


Когато получава „Оскар“ за най-добра поддържаща роля в „Джери Макгуайър“ през 1997 година, Куба Гудинг Джуниър в началото изглежда съвсем нормално, но докато е на сцената постепенно започва да вдига емоционално градуса до степен да остави статуетката и да започне да скача във въздуха. И никаква музика не може да го прекъсне... Емоцията се оказва много по-силна от всичко...


Холи Бери получава „Оскар“ за „Балът на чудовищата“


На церемонията през 2002 година Холи Бери получава „Оскар“ и е толкова развълнувана, че чак ни е неудобно да я гледаме... Това е и вероятно най-емоционалната реч в историята на филмовите награди!