Автор
Антония Михайлова

Да си спомним за Евтим Евтимов – поетът на любовта

Днес, 28 октомври, се навършват 90 години от рождението на Евтим Евтимов – поетът на любовта. Създателят на едни от най-въздействащите, страстни и чувствени стихове в българската поезия, посветени на същата тази стихия, която ражда, вълнува, влудява, обсебва и убива, за да роди отново... 

"Така жестоко искам да си моя. Дори от обич мога да те мразя."

Стихове, наситени с магията на женска хубост, с дъх на вино, с копнежа за любов. Копнеж, пулсиращ от страниците на повече от 40 книги, сред които: “Причастие за влюбени”, “Вино и любов”, “Вечерна наздравица”, „Между огън и вода“, „Искам обич за обич“, „Жени, целунати от бога“ и др.

Обичаш ме - ще бъдеш ли щастлива,
игра такава има в любовта,
единият за влюбен се признава,
а победен излиза след това.
Но ти на безразлична се преструваш,
без чувства като камъка бъди
умирай от любов, но не целувай,
любимия човек дори пъди.
Веднъж се мре, веднъж и ти обичай,
че смелият на жертва е готов,
страхливият е винаги отричал,
че има на света една любов.

Редица музиканти са пленени от красотата на словото му, и доказателство за това са стотиците песни, написани по негови стихове в съавторство с големи композитори като Точно Русев, Илия Кънчев и много други. Песни, които са докосвали и вълнували сърцата на поколения меломани. И продължават да го правят. Песни, които прелъстяват, галят, покоряват... с мелодиката на сладка тревога, впила се в сърцето като разтърсващ опиат. Песни, превърнали се в непреходна класика в българската музика. Сред тях са „Високо“ и "Протегнах две ръце" на ФСБ, „Ако ти си отидеш за миг“ на група „Импулс“, „Грешница на любовта“ на Лили Иванова, "Шепот" на Георги Станчев.

В памет на големия поет избрахме любимо стихотворение, чиито думи вдъхнаха живот и душа на една от най-емблематичните песни, превърнали се в хит завинаги:

Ако ти си отидеш за миг
ще заровя лицето си в облак
и тежко на земята тогава.
Нито дъжд,нито сняг,нито слънце,
ако ти си отидеш за миг.

Само мъка от там ще вали,
заличила последните стъпки на съня
който с мен се разделя.
Нито дъжд,нито вик,нито сън,
ако ти си отидеш за миг...