Автор
Антония Михайлова

"Денят на бащата" - приковаващ сериал за развода и ампутираните детски съдби

Вчера почитателите на българското кино имаха шанса да се докоснат до обещаващото начало на новия сериал по БНТ „Денят на бащата“.

Първият от шестте епизода на лентата ни въвежда в света на сложните характери и историята на двама родители, които слагат край на брака си, за да се впуснат в драматична битка за попечителство над малкия им син.

Весела Бабинова

Социалната драма, базирана по множество истински случаи, разказва за живота на българско семейство и болезнените последствия от развода на родителите върху детето. Затова и фокусът на лентата пада именно върху емоционалните рани, които раздялата нанася в съзнанието на децата.

Освен съвременните социални теми за отчуждението, раздялата и травматичното детство, особено силно в сериала е застъпена и темата за негласната практика у нас бащите да бъдат лишавани от право на попечителство, без да се взема предвид желанието и потребностите на детето.

Патрик Шон Хесън в ролята на малкия син

Всъщност темата за развода и за произтичащите от нея проблеми е изключително актуална с оглед на все по-нарастващия брой разводи както в България, така и в Европа.

По данни на Европейската комисия на всеки два брака в Европа се пада по един развод. Тази стряскаща статистика поставя началото на нов социален феномен, който се разпространява лавинообразно – „Синдром на родителското отчуждение“ (PAS). Този синдром характеризира случаите, в които след раздяла на родителите детето започва да отхвърля единия от тях под въздействието на другия родител.

Захари Бахаров

Любопитен факт е, че по време на създаването на филма екипът, работил по продукцията, получава безпрецедентно право на достъп до форуми на организации, които се борят срещу PAS синдрома. Така, стъпвайки върху истински истории и съдби, продукцията получава чудесната възможност да се докосне отблизо до проблема и да го пресъздаде по възможно най-реалистичния, професионален и непрeсторен начин.

Сюжетът на семейната драма е композиран така, че поставя зрителя на изпитание да вземе едната или другата страна във все по-задълбочаващия сe конфликт между двамата герои. Изненадващо за предубедените зрители на български сериали образите тук не са праволинейни, всеки един от тях носи своите положителни и отрицателни черти, без да е лишен от реализма на човешките достойнства или негативи.

Затова и задачата на актьорите в случая се оказва съвсем нелека. Напук на очакванията и стереотипното възприятие на много от нас, че българският артист театралничи твърде много и преиграва, придавайки прекалено драматичен характер на образите си, тук не е така.

Александър Сано

Главните роли на двамата каращи се родители са поверени на популярните актьори Захари Бахаров и Весела Бабинова. Патрик Шон Хесън е името на малкия талантлив актьор, изпълняващ ролята на техния син. Във филма участват още Александър Сано, Глория Петкова, Петя Стилянова, Явор Гърдев, Малин Кръстев, Лидия Инджова, Йоана Буковска-Давидова, Иван Налбантов, Свежен Младенов и други. Всеки един от тях дава най-доброто от себе си.

Патрик Шон Хесън

Няма как да не отбележа, че за пръв път гледам Весела Бабинова, която в навечерието на предпремиерата на „Денят на бащата“ бе номинирана за театралните награди „Икар“ на Съюза на артистите в България. Изумителна! Естествена! Живееща в ролята. Приятна е и изненадата от играта на Глория Петкова. Захари Бахаров не за първи път доказва своята класа. Брилянтен актьор! Всеки негов жест, движение, фраза, мимика, те оставят без думи! Играе с лекота – и като подземен бос, и като неверен съпруг.

Сериалът е от тези, които те приковават пред екрана и искаш да го изгледаш на един дъх!

„Денят на бащата“ ще бъде излъчен в три поредни седмици, в понеделник и вторник от 22:00 ч. по БНТ1 и БНТ4, с повторения в праймтайма на БНТ2. „Денят на бащата“ е продукция на Българската национална телевизия и е първи сериен филм в портфолиото на компанията „Агитпроп“, която е изпълнителен продуцент на проект. Режисьор е Павел Веснаков, носител на международни фестивални награди и с доказан опит в телевизионните сериали (две награди „Златна роза“ за късометражно кино и голямата награда за късометражен игрален филм в Клермон-Феран за филма „Чест“).

Четете още: Кой филм заслужава повече Оскари - „Фаворитката“ или „Рома“?