Днес Ейми Уайнхаус трябваше да навърши 39

14 септември 2022 | 00:00
39897
1
снимки: Getty Images
1

Липсва ни Ейми Уайнхаус...Чудатото дребничко момиче с необичайната прическа, безкрайната очна линия, малката прилепнала рокля и огромния глас остави една незабравима диря в света на музиката.

Безспорно Ейми е едно от онези явления в музиката, които никога няма да бъдат забравени и които оставиха своята ярка следа в изкуството в рамките на краткия си земен път. В началото на кариерата си тя бе сравнявана със светилото в джаза Били Холидей и в музикалните среди често я наричаха нейното младо копие, заради характерния ѝ глас. Ейми успя да изгради свой собствен стил и да наложи нова мода в музиката. Тя не беше просто продукт, тя беше творец.

Ейми Уайнхаус е родена на 14-и септември 1983 г. в Лондон в еврейско семейство. Баща ѝ Мичъл е таксиметров шофьор, а майка ѝ Джанис работи като фармацевт. Ейми има и по-голям брат на име Алекс. Малкото чаровно момиче било пленено от магията на джаза още от ранна детска възраст, тъй като в родния ѝ дом постоянно звучала музиката на Франк Синатра и Ела Фицджералд. Освен към пеенето Ейми проявява интерес и към китарата. Написва първата си песен, когато е едва на 18 г., а десетилетие по-късно се превръща в музикална легенда. Магическото творчество на Ейми Уайнхаус е симбиоза между поп, джаз, фънк, соул и блус.Още с дебютния си албум „Франк“, младата англичанка прави силно впечатление на публиката и бързо става любимка на меломаните, благодарение на непринуденото си поведение, красивия си тембър и високото си вокално майсторство, с което успява да достигне до душата на слушателя. Ейми се превръща в световна сензация през 2008 г., когато излиза хитът ѝ „Rehab”, който е реално отражение на живота ѝ тогава.И въпреки че британската певица се превръща в един от най-забележителните музиканти на века, медиите акцентират върху зависимостта ѝ към наркотиците и алкохола и върху скандалното ѝ поведение. Ейми Уайнхаус попада в капана на любовта, който е един от факторите, подтикнали я към опасните вещества и спиртните напитки. Известно време тя бе омъжена за любовта на живота си Блейк Фийлдър-Сивил, но само две години по-късно се разделят. До края надните си Ейми не спира да страда за бившия си мъж и според някои зависимостта ѝ към алкохола и наркотиците се засилва чувствително след раздялата им. Певицата дори татуира името на Блейк върху лявата си гърда, а посланието гласи, че той притежава сърцето ѝ.

На сцената Ейми Уайнхаус е стилна, но непретенциозна. Кичът, сложните хореографии и шоу сценарии, присъщи на много звезди, при нея отсъстват. Тя музицира, излива болката си, заразява с моментната си радост и успява да те омагьоса и въвлече в собствения си свят. Ейми Уайнхаус умира през лятото на 2011 г.., на 23 юли, от свръхдоза, споделяйки съдбата на Кърт Кобейн, Джим Морисън, Дженис Джоплин, Джими Хендрикс... завинаги на 27. 

Четете още: Чуйте парчето, с което Честър Бенингтън ни каза "Сбогом"


Още по темата

Коментари

1 Дая
  23 юли 2022 | 15:49 отговор
 

ТАЛАНТ И ГЛАС!!!!

 

Добави Коментар

Най-четени