Автор
Антония Михайлова

Дневникът на Ане Франк вече и на комикс

Популярният дневник на Ане Франк, известен под името "Задната къща", може да бъде открит вече и под формата на комикс.

Графичният вариант на една от най-издаваните книги на всички времена, базирана на записките на едно еврейско момиче, укривало се от фашистите по време на Втората световна война, е дело на сценариста Ари Фолман и илюстратора Дейвид Полонски.


Страниците, от които ни гледа клетата девойка, намерила смъртта си в концентрационен лагер още ненавършила 16 години, са изключително изразителни, покоряващо емоционални и въздействащи – такива, каквито са и картините, превъплътени в словото, родило се изпод перото на малката мечтателка.


Болезнено актуално звучат думите й и днес: „Въпреки всичко, аз все още вярвам, че хората са истински добри в сърцата си. Просто не мога да построя мечтите си върху основите на хаос, нещастия и смърт. Виждам как светът се превръща в пустош, чувам наближаващите гръмотевици, които ще ни разрушат, усещам страданието на милионите хора, и въпреки това, когато погледна към небесата, вярвам, че всичко ще бъде наред, жестокостта ще свърши и мирът и спокойствието ще настъпят отново.“

Нека да припомним, че бащата на Ане, съкрушен от загубата на дъщеря си, издава дневника й, сбъдвайки най-голямата мечта на детето си – да стане писателка.


Поднесен с помощта на инструментите на графиката, днес този дневник вече може да бъде достояние и за децата.

„Двамата с Ари обединихме усилия с горещото желание да вдъхнем нов живот на един от най-четените исторически документи на миналия век. На една от най-красивите човешки истории, разказана през очите на едно крехко и невинно момиче, изпълнено с мечти и вяра в красотата. Комиксът е направен с цел да докосне най-малките читатели и да ги запознае с трогателната история на Ане Франк“, споделя Дейвид Полонски.

Четете още: 16-годишно момиче е автор на едно от най-ярките свидетелства срещу нацистите