Автор
Цвета Герчева

Доктор Таня Илиева: жената, за която тепърва ще се говори много в джаз средите, открива днес "Международния джаз фестивал Емил Илиев"

Тя е доктор Таня Илиева и е от жените, които рядко можеш да видиш без лек бизнес грим и отлична прическа. Носи семпли, но винаги качествени бижута. Традиционно е пълна с енергия и е от хората, с които лесно можеш да се разбереш, когато преговаряте за качетвени проекти. Видях я за първи път преди повече от 10 години - стоеше на първия ред на джаз фестивала в Банско, разговаряше премерено със съпруга си доктор Емил Илиев и наглеждаше малката им дъщеря. Ако не я познавате, можете да помислите доктор Илиева за строга и сериозна. Истината е, че е страхотен купонджия, страстен фен на музиката и... е, не може да ви кажем всичко. Елате да се запознаете с нея лично в Боровец - ще е там поне още 5 дни, гарантирам ви.

Срещам се с нея преди няколко дни за едно кратко интервю, набързо след края на работния ѝ ден в болницата. Искам да си говорим за джаз, а Таня сякаш сияе, докато ми разказва за програмата на "Международния джаз фестивала Емил Илиев", който стартира днес в Боровец. Фестът носи името на легендания ѝ съпруг, когото всички наричахме доктор Джаз, а неговото верую - "да направим джаз фестивала по-известен от този в Монтрьо" не само не е забравено, но и живее нов живот под нейно ръководство.

Да се спре на Боровец всъщност се оказва страхотна идея, а с помощта на община Самоков и кмета Владимир Илиев, Таня Илиева успя да организира джаз форум, за който тепърва ще се говори.

"Всъщност, Самоков е страхотен гард и е много близко до София. Само на 45 километра. Вълнувам се, защото наистина харесвам това място и хората му. Срещнахме подкрепа и от страна на кмета на общината, което е важно и го оценявам", казва Таня.
Когато си говорим за това какви трудности е срещнала, докато организира това първо за Боровец издание на феста, тя се усмихва и казва: "Знаеш ли, никакви. Всичко стана сякаш беше предопределено да се случи така. Имах чувството понякога, че Емил беше някъде до мен и ме подкрепяше. Усещах присъствието му. Нямаше врата, на която да сме почукали и да не се отвори", казва Таня.

И понеже има хора, които подкрепят големите проекти, а има и силни жени, които имат таланта да ги случват, тази вечер Таня Илиева отново ще е на първия ред, само че на "Международния джаз фестивал Емил Илиев" в Боровец и ще открие форума в полите на Рила. И ако се чудите дали си струва да запалите колата и да останете няколко дни в Боровец на джаз, това което трябв да знаете е че, със сигурност си заслужава. Програмата е повече от страхотна. Таня Илиева залага на богато международно участие, но смята, че "Тябва да се дава сцена за изява и на млади талантливи джаз музиканти. Искам да ги подкрепим, защото младите имат нужда и заслужават този старт.", казва тя.


Тази вечер на откритата сцена в Боровец, пред хотел "Рила", ще се качи Влатко Стефановски със сина си, а откриването по традиция ще е с биг бенда на Благоевград с двама солисти. Стартът е в 19.00ч. а входът е свободен за всички фестивални вечери. Международното уастие днес ще допълни и огнената Розалия де Соуза. На един час с кола от центъра на София е и си заслужава, така че сега е моментът да се обадите на любим човек и да му кажете "Искаш ли довечера да те водя на джаз фест в Боровец".

А Тяна Илиева не спира да споделя интересни неща за програмата. "Втората фестивална вечер, която ще е в събота, на 6 август е изключотелно интересна. Откриването е поверено на една българска класическа компания - MYX'D. Основана е от цигуларката Смиляна Лозанова, включва 5 класически музиканти и определено е интругуващ проект. MYX'D правят нестандартни джаз аранжименти на различни класически произведения. Когато се срещнах с момичетата, вече знаех, че джаз сцената у нас има нужда от подобен проект. Във втората вечер на фестивала ще видим и един прекрасен ромски оркестър от Сърбия, които ни гостуват като част от международния джаз фестивал в Ниш, с когото моят съпруг си партнираше повече от 20 години. Мотото е "Нишвил гостува на "Международен джез фествиал Емил Илиев"", защото по този начин ще покажат своята памет и зачитане на делото на моя съпруг.


В третата фестивална вечер Михаил Йосифов ще предстви своя музикален проект "Новините в джаза". Това е нещо изключително атрактивно, което аз горещо препоръчвам на всички джаз фенове. Това са студенти от музикалната академия, под ръководството на Михаил Йосифов. Имах удоволствието да ги чуя наскоро и смея да твърдя, че са бъдещите звезди на джаз музиката в България. А след тях на сцената ще се качи световноизвестната реге звезда Джулиан Марли, син на легендарния Боб Марли. Както световната критика казва, крлят на регето Боб Марли продължава да живее чрез своите деца. Джулиан Марли пристига с бенд от 12 човека и се надявам това да бъде страхотен концерт.


Четвъртата фестивална вечер, на 8-и август, наши гости ще бъдат познантите ни "Александров рагтайм бенд", които тази година честват 35 години на сцена. След тях в понеделнк на сцената ще се качат четирима италианци, които също са наистина страхотни.


Петата фестивална вечер стартира с един камерен бенд на БНР от 5 човека под диригентската палка на Антони Дончев. Вижте - те нямат никаква нужда от представяне, смятам че името им говори достатъчно много за тяхната значимост.


Финала на джаз феста поставяме с южнокорейския бенд, който се казва "Юнг Су Чой Тайни оркестър". Те са много търсени и предпочитани по международните джаз форуми. Оказа се, че много хора ме питаха как сме ги довели в България, предивд натоварената им програма и многото покани, които ежедневно те получават. Те са бенд, за който се пише музика. Самите те пишат много музика и предствят джаза в електронен вариант, което е интересно да се чуе, определено.", казва Таня Илиева, която не спира да разказва емоционално и с хъс за всички истории около организацията на този голям международен форум, който вече носи името на покойния ѝ съпруг Емил Илиев.

Освен богатата международна програма в Боровец, тази събота ще можете да присъствате и на премиерата на една книга, на която ще посветим отделен материал - "Доктор Джаз: Доктор Емил Илиев, или изкуството да лекуваш с музика".



Вижте още за фестивала от фейсбук страницата на събитието ТУК