Автор
Люблена Папазова

Дора Габе оживява във филма „Птицата“

Голямата българска поетеса Дора Габе оживява в игралния филм на режисьора Галина Кралева „Птицата“. С лентата, която бе заснета през 2003 г. в различни български градове и изобилства от красиви природни гледки, ще бъде почетена паметта на Галина Кралева, която почина на Великден тази година. Събитието ще се състои на 13 юни (понеделник) от 18,30 часа в столичното кино „Одеон“.

Бойка Велкова

„Птицата“ може да бъде наречен дамски филм, тъй като жени кинотворци се обединиха за заснемането на игрална лента по поетичната книга „Някога“ на Дора Габе. Сценарист е известната поетеса и преводач Валентина Радинска, оператор е най-известната жена оператор в България Светла Ганева, а в главната роля е талантливата актриса Бойка Велкова. Композитор е маестро Любомир Денев, който специално пише музиката за филма и за песните към него. Поп и джаз певицата Румяна Коцева изпълнява песента по стихове на Дора Габе „Потърсете ме в раната на цветето“, а Петя Станчева изпълнява песента „Свети“ по текст на Валентина Радинска.

Галина Кралева
На среща с ученици идва известната поетеса Нора. Едно от децата се интересува как е станала писателка. Това е повод зрялата жена да се върне в детството. Това е накратко сюжетът на „Птицата“. Повестта на Дора Габе „Някога“ заема специфично място в творчеството на поетесата.