Автор
Кристина Кирова

Дора Габе: Жената трябва да остане тайна за мъжа

Днес се навършват 134 години от рождението на знаменитата българска поетеса Дора Габе.

Забележителната дама е родена на 28-и август 1888 г. в Дъбовик. Тя получава солидно образование - завършва гимназия във Варна, след това учи естествени науки в Софийския университет и продължава висшето си, като изучава филология в Женева и Гренобъл. Първата си работа получава като учителка по френски език в Добрич. През следващите години често пребивава в чужбина, заедно със съпруга си проф. Боян Пенев и заради преводаческата си дейност. Дора Габе участва в Българо-полския комитет, председател е на българския ПЕН-клуб и е негов представител в международните конгреси на ПЕН-клубовете. Поетесата е и съветничка по културните въпроси на Българското посолство във Варшава. Изтънчена дама, притежаваща характер, амбиция, женственост, завладява читателите с красивия си изказ.



Първата й публикувана творба е стихотворението „Пролет“ в сп. „Младина“ (Шумен). Следват стихотворни цикли, пише поезия, както за възрастни, така и за деца, пътеписи, статии, свързани с театрални постановки и концерти за много издания, сред които списанията „Златорог“, „Изкуство и критика“, „Мисъл“, „Демократически преглед“ и вестниците „Заря“, „Дневник“ и „Вестник на вестниците“. Първата лирична стихосбирка на талантливата поетеса е със заглавието „Теменуги“ и редакторската намеса на Пейо Яворов. Дора Габе пише и книги за деца, като първата от тях е „Малки песни“, издадена през 1923 г. След това пише „Калинка – малинка“, „Бяла люлчица“, „Птичи пера“ и „От слон до мравка“.

Дора Габе е една от първите дами в българската литература, чиито творби продължават да бъдат обичани и до днес и са преведени на над 15 езика. Освен това тя владее и няколко езика, което й помага да развива успешна преводаческа дейност от полски, чешки, руски, френски и гръцки език.

Личният живот на Дора Габе също не е по-малко интересен от професионалния й. Като изтънчена дама от елита, тя има контакт с господа, които ѝ се възхищават, но в същото време е имала и съперница в лицето на Елисавета Багряна. Двете талантливи дами спорели за сърцето на не един мъж, но може би най-много за проф. Боян Пенев, който е дългогодишен съпруг на Дора Габе. В крайна сметка обаче Багряна ѝ го отнема. Най-голямата любов в живота на Габе е Пейо Яворов. И макар враждата между двете дами да е била ожесточена, е добре прикрита.



Днес ще си припомним някои от съветите на Дора Габе към жените и едно от най-красивите ѝ стихотворения:

„Жената трябва да съхрани своята природа.“

„Жената не трябва да се разкрива докрай. Завинаги да остане тайнствена за мъжа. Да си остане неразкрита.“

Обич

Нашето небе е тъй дълбоко,
нашите звезди са тъй големи
и земята наша е безкрайна,
а се сбира цялата в сърце ми!

Ти ли, моя майчице направи
тая обич толкова голяма,
че светът във нея се побира,
че в света на нея равна няма?

Че прегръщам с обичта си, майко,
нашата земя, с цветя покрита,
с пресен дъжд на пладне оросена
и с дъга, на златен сърп извита.

Че ми греят право във сърцето:
златно слънце, ниви позлатени,
утрин рано сребърна зорница,
в топла вечер облаци червени!

Нашето небе е тъй дълбоко,
нашите звезди са тъй големи
и земята наша е безкрайна,
а се сбира цялата в сърце ми…