Драматичен театър 'Никола Вапцаров' - Благоевград гостува в София с няколко невероятни спектакъла

20 януари 2022 | 13:12
413
0
Снимки: Иван Дончев, Александър Терзиев,
0

С началото на новата 2022 година Драматичен театър „Никола Вапцаров“ – Благоевград обяви своята програма за месец януари. Освен театралните спектакли на благоевградската сцена, театърът е предвидил и две гостувания в София, с представленията „Тартюф“ и „Портретът на Дориан Грей“.

Регулярното представяне на спектакъла „Портретът на Дориан Грей“ на столична сцена изгради сценичната интерпретация на романа на Оскар Уайлд като едно от значимите заглавия в афиша на Театър „Азарян“, НДК. Софийската публика ще има възможност да гледа забележителния спектакъл на режисьора Стайко Мурджев на 29 януари (събота) от 19:00 ч. Билети могат да бъдат закупени от билетния център на НДК, както и онлайн.

Още с премиерата си през 2019 година спектакълът „Портретът на Дориан Грей“ направи силно впечатление, както на зрителите, така и на театралната критика. Сценичната интерпретация на романа на Оскар Уайлд беше отличена с три номинации за националните театрални награди ИКАР – в категориите „Водеща мъжка роля“ за Севар Иванов в ролята на Дориан; „Поддържаща мъжка роля“ за Александър Хаджиангелов в ролята на художника Базил Холуърт и „Авторска музика“ за композиторът Петър Дундаков, който беше номиниран и за наградите Аскеер. Мариана Бонева, която е в ролята на актрисата, влюбена във вечно младия аристократ, получи наградата за поддържаща роля на фестивала „Театър, обичам те!“ в Хасково. Със спектакълът „Портретът на Дориан Грей“ беше открит фестивала „Хоаким ИнтерФест“ в Крагуевац (Сърбия), което популяризира театралното събитие и на международната сцена.

Друг акцент, който се откроява в януарската програма на Драматичен театър „Никола Вапцаров“ – Благоевград е гостуването в София на едно от новите заглавия в репертоара на театъра – комедията на Жан-Батист Молиер „Тартюф“. Хумор; Клоунада; Гротеска; Впечатляваща актьорска игра; Съвременна визия – всичко това очаква зрителите на 25 януари (вторник) от 19:30 ч. на сцената на Сатиричен театър „Алеко Константинов“.

Съвременната сценична интерпретация на режисьора Дамян Тенев представя съвършено нов прочит на класическата комедия на Жан-Батист Молиер. В представлението, което разказва историята на най-известния лицемер в литературното творчество са изведени истинските подбуди и намерения на героите, прилежно прикрити в красотата на словото. Гротескните персонажи нагледно показват искрените си желания, докато думите им подсказват за смирение и взаимно уважение.

Тартюф на модерния свят ще ви поведе през лабиринт от криви огледала, в които се оглеждат пороците на нашето време. Има ли родени злодеи и днес? Или ние ги създаваме? А може би всъщност всички ние сме злодеи? На тези и още много въпроси ще търсим отговор заедно на 25 януари от 19:30 ч. в Сатиричен театър „Алеко Константинов“. Билети могат да бъдат закупени от касата на театъра и онлайн. 

Коментари

Добави Коментар

Най-четени