Автор
Люблена Папазова

Два часа смях и брилянтни актьори в „Трима мъже и една Маргарита"

Отдавна театралните зрители не бяха гледали толкова актуална, забавна и добре режисирана българска комедия, каквато е „Трима мъже и една Маргарита” в Сатирата. Текстът, пълен не само със смях, но и сериозен повод за размисъл, е дело на Лиза Шопова, която освен драматург е и режисьор на собствената си творба. Театърът е в кръвта ѝ, понеже е дъщеря на големия Наум Шопов, а брат ѝ Христо е сред най-търсените артисти у нас. Лиза обаче пише пиесата за други двама мъже в живота си-сина Асен и първия съпруг Христо Мутафчиев.

Така на сцената застават баща и син, които са буквално като две капки вода, а достойно им партнират Петър Калчев и Маргарита Хлебарова. Публиката се скъсва от смях още след първото изречение, а двата часа излитат неусетно, докато героите преживяват едни от най-важните моменти в живота си като откриване на истинските родители, раждането на дете и дори смърт при катастрофа. Асен Шопов, който завършва актьорско майсторство в класа на проф. Стефан Данаилов, несъмнено ще има бляскаво бъдеще на сцената. На премиерата палци от първите редове му стискаха чичото Христо и братовчеда Наум Шопов, който всички познават от сериала „Откраднат живот”.

В пиесата баща Христо Мутафчиев пък няма нужда да крие все още трудноподвижните си крак и ръка след преживяния инсулт, защото влиза в ролята на шофьор, предизвикал катастрофа и сам пострадал в нея. Въпреки че основно лежи на болничното легло или седи в инвалидна количка, той успява само с поглед или фраза да държи вниманието на публиката неотклонно. Петър Калчев с лекота влиза в ролята на вечния оптимист и се превръща в безспорния любимец на зрителите с артистичност и широка усмивка. Единствената жена на сцената - Маргарита Хлебарова, е истинска фурия, която превръща второстепенната си роля в истински ураган.

Четете още: Христо Мутафчиев: Черно на бяло