Автор
Кристина Кирова

Джанис Джоплин завинаги на 27 (видео)

На днешната дата, през 1943 г., се е родила любимата ни Джанис Джоплин.

Певицата, прочула се с високото си вокално майсторство, уникален тембър и неподражаем стил, е едно от емблематичните лица на рока и блуса.

Джанис започва творческия си път в края на 60-те, като става част от групата Big Brother аnd The Holding Company. Певицата се превръща в емблематичен изпълнител на фестивала "Уудсток", не само заради уникалния си талант, но и заради незабравимото сценично присъствие.

Тя се нарежда на 45-о място в класацията на "Ролинг Стоун" „100-те най-велики творци на всички времена“ и на 28-о място в класацията „100-те най-велики певци на всички времена“.

Джанис Джоплин, чийто живот е белязан от скандала, умира през 1970 г. от свръхдоза и влиза в клуба на звездите, завинаги останали на 27, заедно с Ейми Уайнхаус, Джим Морисън, Джими Хендрикс и Кърт Кобейн.

В чест на „кралицата на белия блус“ ви цитираме част от нейните култови фрази:

"Всеки се нуждае просто от малко увереност, от някого друг и може да успее. Всеки се бори да защити малките си чувства. Сякаш сме толкова близо до това да сме истински, добри, открити и даващи. Но не сме. Няма и да бъдем."

"Не прави компромиси със себе си. Ти си всичко, което имаш."

"Да съм искрена със себе си, да съм този човек, който живее вътре в мен, да не играя игри. Това е, което се опитвам да направя, да не залъгвам с глупости себе си и да не залъгвам някой друг."

"Не прощаваме на хората, защото го заслужават. Прощаваме им, защото те имат нужда от това и защото ние се нуждаем от това. Всички се нуждаем от това."

"Утрешният ден никога не настъпва. Винаги е днешният."

"Свобода е само още една дума за това да нямаш какво да губиш."

Четете още: Джим Морисън: "Има неща познати и неща непознати, а между тях са вратите"