Джанис Джоплин завинаги на 27 (видео)

19 януари 2021 | 00:07
28032
3
Снимки: Pixabay, janisjoplin.com
3

На днешната дата, през 1943 г., се е родила любимата ни Джанис Джоплин.

Певицата, прочула се с високото си вокално майсторство, уникален тембър и неподражаем стил, е едно от емблематичните лица на рока и блуса.

Джанис започва творческия си път в края на 60-те, като става част от групата Big Brother аnd The Holding Company. Певицата се превръща в емблематичен изпълнител на фестивала "Уудсток", не само заради уникалния си талант, но и заради незабравимото сценично присъствие.

Тя се нарежда на 45-о място в класацията на "Ролинг Стоун" „100-те най-велики творци на всички времена“ и на 28-о място в класацията „100-те най-велики певци на всички времена“.

Джанис Джоплин, чийто живот е белязан от скандала, умира през 1970 г. от свръхдоза и влиза в клуба на звездите, завинаги останали на 27, заедно с Ейми Уайнхаус, Джим Морисън, Джими Хендрикс и Кърт Кобейн. 

В чест на „кралицата на белия блус“ ви цитираме част от нейните култови фрази:

"Всеки се нуждае просто от малко увереност, от някого друг и може да успее. Всеки се бори да защити малките си чувства. Сякаш сме толкова близо до това да сме истински, добри, открити и даващи. Но не сме. Няма и да бъдем."

"Не прави компромиси със себе си. Ти си всичко, което имаш."

"Да съм искрена със себе си, да съм този човек, който живее вътре в мен, да не играя игри. Това е, което се опитвам да направя, да не залъгвам с глупости себе си и да не залъгвам някой друг."

"Не прощаваме на хората, защото го заслужават. Прощаваме им, защото те имат нужда от това и защото ние се нуждаем от това. Всички се нуждаем от това."

"Утрешният ден никога не настъпва. Винаги е днешният."

"Свобода е само още една дума за това да нямаш какво да губиш."

 

Четете още: Джим Морисън: "Има неща познати и неща непознати, а между тях са вратите"

Още по темата

Коментари

3 Elitar
  14 октомври 2022 | 22:23 отговор
 

Тези хора са изключително сензитивни, чувствителни и раними. За съжаление 90% от вас няма как да проумеете това поради простичкият факт, че нямате ум.Така упорито водите политиката на правото черво и само си въобразявате, че сте щастливи.

 
2
  19 януари 2021 | 12:31 отговор
 

Хм, за да разберем защо са били велики за времето си, трябва да си дадем сметка в какви условия са живяли, токсичната среда на изкуствени маниери, на фалшиви ценности и на възхвала на материалното, презадоволеност и липса на свобода... те са се задушавали както от замърсените от бума на предприятията градове, така и от липсата на духовност и обезценяване на творчеството, а най-вече им е липсвал обикновеният простичък живот и връзката с природата... и както си знаем, който не е могъл да се приспособи и да изчака търпеливо по-добри времена, си отива рано

 
 
Иван
19 януари 2021 | 15:05

Това вероятно е опит за "празни мисли на един празен човек".

 
20 януари 2021 | 14:56

учи си уроците, Иванчо, щото: който не е могъл да се приспособи и да изчака търпеливо по-добри времена, си отива рано... идея си нямате, колко сте зелени и изкривени, а ние идея си нямаме, какво ще ви правим толкова тъпи, некадърни, мързеливи, непукисти, НО със самочувствие :))

 
Иван
21 януари 2021 | 11:09

Объркана глава си ти. И доста тъпа.

1 Магда
  19 януари 2021 | 11:12 отговор
 

Каква е логиката да ми поствате "великите" мисли на хора, които са водили самоубийствен начин на живот, довършващ ги толкова млади? Това са хора заслужаващи съжаление, а не възхищение...

 

Добави Коментар

Най-четени