Автор
Кристина Кирова

Една легенда на 79 - Пол Маккартни: Всичко, от което се нуждаеш, е любов

Днес един от най-великите изпълнители и композитори на всички времена, Пол Маккартни, празнува 80-ия си рожден ден!

Сър Пол Маккартни беше част от легендарната група, създала някои от класиките на поп и рок музиката, а именно Бийтълс. Пол, заедно с Джон Ленън, успява да промени музиката през 60-те и написва хитове, които не спираме да слушаме и до днес.

Джеймс Пол Маккартни е роден на 18-и юни 1942 г. в Ливърпуул в типично семейство от работната класа. Майка му е медицинска сестра, а баща му е търговец на памук и джаз пианист, който често се изявява със собствената си банда. Когато Пол е едва на 14 г. губи майка си в следствие на усложнения след мастектомия. Неговият приятел и колега Джон Ленън също е изправен пред тежката задача да превъзмогне ранната смърт на майка си. Именно споделената болка сближава Маккартни и Ленън, които по-късно имат сериозни противоречия, относно музиката на Бийтълс.



Вдъхновен от талантливия си баща, Пол се ориентира по пътя на музиката още от ранна възраст. Взима уроци по пиано, китара и тромпет, а когато е едва на 16 г. пише първата си авторска песен. През 1957 г. Маккартни се запознава с Джон Ленън и не след дълго двамата започват да творят заедно и създават стабилно приятелство. Пол и Джон се превръщат в успешен екип и заедно с китариста Джордж Харисън, басиста Стюарт Сътклиф и барабаниста Пийт Бест създават заедно легендарната група Бийтълс през 1960 г. Бандата бързо добива зашеметяваща популярност в Англия и младите музиканти се радват на много запалени фенове и пленяват безброй женски сърца. Бийтълс е групата, създала емблематичната поп и рок музика на 60-те, преминала теста на времето, която светът обича и до днес. Групата се превръща в световна сензация с хитове като "Yesterday", "Let It Be", "Hey Jude", "Can`t Buy Me Love", "She Loves You" и много други гениални композиции.



Само за период от осем години, 1962 - 1970 г., Бийтълс издават 12 албума и обикалят света, радвайки феновете си с изпълнения на живо. Но въпреки главозамайващия си успех, бандата се разпада през 1970 г. и Пол Маккартни е първият член от Бийтълс, който продължава професионалния си път със солова кариера. Успехът го застига бързо, както в музиката, така и в личния му живот. Още през 1969 г. Пол среща голямата си любов - фотографката Линда Ийстман. Именно тя е неговата муза през следващите десетилетия, която го дарява с четири деца.

В началото на 80-те Маккартни е арестуван за притежание на марихуана, а на 8-и декември дългогодишният му колега Джон Ленън е убит от свой почитател. И въпреки че Пол и Джон от години не поддържали добри отношения, Маккартни е шокиран и натъжен от смъртта на Ленън.

През следващите години сър Пол Макартни продължава да жъне успехи на световната сцена и работи със звезди като Майкъл Джексън и Стиви Уондър. Гениалният музикант се радва на множество отличия и награди и до днес не спира концертната си и звукозаписна дейност. Той, заедно с всички останали членове на Бийтълс, получава рицарско звание от Елизабет II, а през 2010 г. той получава наградата Гершуин, връчва му я самият Барак Обама. Джон е първият чужденец, който е отличен с това признание.



През 1998 г. Пол Маккартни губи любимата си Линда след дълга борба с рака, а четири години по-късно се жени за модела Хедър Милс. От втория си брак музикантът има една дъщеря, която се ражда през 2003 г. В следствие на разногласия и намеса на таблоидите, Пол и Хедър се развеждат през 2006 г. Не след дълго Маккартни се влюбва отново, този път в Нанси Шивъл, успешна бизнес дама и двамата сключват брак през 2011 г.



В чест на сър Пол Маккартни днес ще ви поздравим с един от най-големите му хитове:


Четете още: Джуди Гарланд – един глас над дъгата