С премиерата на „Едни момичета“, пиеса от Нийл Лабют, ще завърши годината Народния театър „Иван Вазов“. 18 и 19 декември 2021 г. са премиерните представления на спектакъла, режисиран на Камерна сцена от Стефан Спасов („Три високи жени“, „Облог“, „Страх за опитомяване“). „Едни момичета“ на световноизвестния американски драматург и кинорежисьор Нийл Лабют, попурярен и сред българската театрална публика с постановките на пиесите му „На чисто“ , „Разбиване“ и „Формата на нещата“, разказва прелюбопитната история на писател, в чиято роля се превъплащава неподражаемият ИВАН ЮРУКОВ. Героят му, обзет от съблазните на първите си по-значими успехи, предизвиква съдбата и дарбата си, като се среща с някои от своите бивши любими жени в хотелски стаи. Защо ли? За да събуди въображението си? Или болката от несъстоялия се живот? За да помоли за извинение или за да потърси сюжети за бъдещата си работа? А може би за да започне начисто бъдещия си семеен живот...

Един мъж, в устрема на своята кариера, среща четири различни, сантиментални и безмилостни, познати и непознати едновременно жени и заедно с тях „танцува“ по ръба на недопреживяното. И ни въвлича в разгадаването е една голяма тайна – дали е Дон Кихот в любовта или „емоционален атентатор“. В противовес на „типовите“ хотелски стаи, където се провеждат срещите с миналото, избраните от „любовния списък“ жени са много различни и неочаквани. Какво още очаква да научи писателят от ученическата си любов Сам, в чиято кожа влиза прекрасната Стефания Колева? Какво го подтиква да преоткрие екстравагантната и своенравна, освободена от задръжки Тайлър ? В нейния образ ще видим едно изненадващо превъплъщение на Илиана Коджабашева. Срещата с Линдзи, красивата, впечатляваща с неугасващ чар дама, изиграна от Бойка Велкова, е истинско изпитание за героя на Иван Юруков. Но емоционалният му свят ще се окаже най-уязвим в сблъсъка с Боб, чиято сложна същност е пресъздадена с впечатляваща прецизност от Ана Пападопулу?.

„Може ли да се започне „на чисто“ в любовта? Да се изтрият всички разочарования, провали, изневери, разбити илюзии? Защото натрупаният опит подсказва по-скоро какво не е любовта. Всички говорят за нея, за това от какво огромно значение е, за да са щастливи, но истината е, че в повечето животи тя води до неудовлетворение, умора на сетивата и примирение повече, отколкото до щастие. За съжаление не познавам двойка, на която да искам моята любовна история да прилича“, казва режисьорът Стефан Спасов.
Сценографията в „Едни момичета“ е на Венелин Шурелов, костюмите – на Елис Вели, музиката – на Теодосий Спасов. Драматург е Мирела Иванова, фотограф на плаката – Гергана Дамянова, а визията е дело на Янина Петрова. Фотограф на спектакъла е Божидар Марков.
„Едни момичета“, с която режисьорът Стефан Спасов е избрал да ни впечатли в навечерието на Коледа, сигурно ще разсмее едното ни око и ще разплаче другото. Както обичайно се случва и когато се взираме в трагикомичния калейдоскоп на живота.

Следващи дати на спектакъла: 30 и 31 декември 2021 г., 16, 18 и 26 януари, 22 и 23 февруари 2022 г.
Билети: на касите на Народния театър и онлайн на https://nationaltheatre.bg/bg/predstavlenie/edni-momicheta