Автор
Woman.bg

Ексклузивно с едно от най-големите имена на световната косплей сцена - Kamui

Повод да разговаряме с едно от най-големите имена на световната косплей сцена – Kamui, е наближаващият старт на най-грандиозния фестивал за традиционна и модерна японска култура в България - Aniventure Comic Con 2018.

Тази година събитието ще е по-вълнуващо от всякога и ще предложи повече забавления в повече и по-големи зали, както и многобройни интересни гости. Посетителите ще имат редкия шанс да се срещнат очи в очи и да си поговорят както с холивудски звезди, така и с популярни актьори от български сериали и световно известни комикс художници. Сред гостите на фестивала ще бъдат звезди от хитовия сериал на HBO "Игра на тронове" – Крисчън Найрн (Ходор), Владимир Фурдик (Краля на нощта) и Даниел Портман (Подрик).

Да не забравяме, че в рамките на събитието ще се проведе и традиционният косплей конкурс, в който победителят ще получи специалната награда на японския посланик. Феновете на косплея в България пък ще останат особено очаровани, тъй като за първи път те ще се срещнат с едни от най-големите имена в това изкуство, каквато е Kamui, косплей звезда с множество издадени книги за създаване на костюми и инвентар.

Ето какво ни разказа тя за своята страст и магическия свят на косплея:

-Как решихте да се захванете с такъв тип работа? Как се роди идеята?

Никога не съм предполагала, че някога хобито ми ще се превърне и в моя професия. Винаги съм го правила за забавление. Един ден седнах и просто се реших. Написах първата си книга, която, незнайно как, ме направи известна и се оказа добра възможност за мен да правя това, което най-много харесвам. Така с моя съпруг Бени, който винаги ме е подкрепял в проектите ми, решихме да станем самостоятелни артисти. За всичко това можете да намерите по-подробно описание във видеото тук.

-Кой е най-лудият костюм, който някога сте създавали?

О, имам такъв, и това е костюмът на Нергиганте от играта "Monster Hunter World". Несъмнено най-големият и най-щурият костюм, който някога съм правила. Започнах този проект в края на март и прекарах много часова в изработката на всеки един детайл по него. Костюмът има много текстура и различни цветове и изобилие от шпайкове, а трябваше всичко да направя на ръка. Приключих изработката на костюма тази седмица и съм много щастлива от този факт. Предстои ми да направя фотосесия с него в идните дни. Предполагам, че следващите ми костюми ще бъдат една идея по-малки. Работата по проект, изискващ месеци отдаденост, беше наистина уморително начинание, но нито за миг не спрях да се забавлявам и да намирам мотивация, за да продължа напред и да го доведа до край.

-Карате другите да сбъдват мечтите си. За какво мечтаете Вие?

Моята мечта е един ден да имам малка къща, може би в Алпите, и да имам кучета от породата корги. Например 10 или повече. Искам да остарея с Бени, гледайки нашите луди коргита и пишейки истории за нашите приключения. Преди това обаче задължително трябва да направя костюма на Байонета.

-Как мислите, че ще изглеждат героите на бъдещето?

Мисля, че героите никога няма да се променят както в измислените светове, така и в реалността. Героите винаги ще бъдат добри хора, които помагат на останалите, независимо дали носят костюми, или не. Герои всъщност можем да открием сред всички нас - и сред докторите, и сред пожарникарите, или пък дори сред водопроводчиците. Героите са мили хора, които се грижат за по-слабите или пък помагат на тези, които имат нужда. Героите са тук сред нас, облечени в здрави костюми от кожа. И мисля, че това никога няма да се промени.

-Коя е любимата Ви игра?

Любимата ми игра е "World of Warcraft". Разбира се, имах много любими игри през всичките тези 15 години, и всяка една от тях ми служеше като вдъхновение за всеки мой следващ проект. Огромен фен съм и на "Monster Hunter". "Beyonetta" и "Zelda Breath of the Wild" също са в листата на моите фаворити.

-Ако аз искам да създам костюм, кое е най-важното нещо, което трябва да знам? Откъде трябва да започна?

Идеята на Cosplay е да се забавляваш и да се преобличаш. Затова просто избираш един герой, който ти харесва, и на когото искаш да вдъхнеш живот. Всички ние сме започнали от малко и дори първите ни костюми да са били от най-обикновени материи, те винаги са носели някакво послание. Не сравнявай себе си с останалите, черпи вдъхновение от всичко, което виждаш и което те заобикаля, чети, трупай познания от света на приказките и действителността. Опитай се да извлечеш най-доброто от себе си. Твоят първи костюм няма да е перфектен, но ще те научи да ставаш все по-добър и по-добър. Това е супер вълнуващо и е истинско забавление в Cosplay.

Събитието ще се състои този уикенд, 15 и 16 септември, от 10:00 до 20:00 ч. в Интер Експо Център, София. Aniventure Comic Con 2018 е второто събитие от календара на 29-ите Дни на японската култура в България. Фестивалът се организира от СНЦ НАКАМА и Key Events с подкрепата на Посолството на Япония в България. Билети могат да бъдат закупени от мрежата на Eventim.bg.