Автор
Весела Георгиева

Фестивалът Lunar - приказна магия от светлина завладя столицата

Фестивалът за светлинно изкуство "Лунар" превърна столицата ни в огромна галерия под открито небе. Триизмерните спектакли се провеждат на 13 различни точки, между които Националния дворец на културата, Народната библиотека и Народния театър "Иван Вазов".



Светлинният 3D спектакъл "Представи си" се проектира на фасадата на Националната галерия "Квадрат 500" и е посветен на Деня на Европа, 9 май. Историята, разказана чрез спектакъла, е представена през погледа на млад човек, у когото се борят вътрешните гласове на страха, съмнението, но и на надеждата и вярата.

Чрез 3D мапинг спектакли, светлинни проекции и скулптури фестивалът разказва истории, събира хора и ни показа колко красива може да бъде София през нощта. И ожена. Едни от най-емблематичните сгради, паркове и площади в столицата буквално оживяха благодарение на пъстроцветни светлинни творби.

Дванадесетте колони на фасадата на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" ни разкриха свят, в който едни от най-красивите животински видове се срещат, за да отправят важно послание за многообразието на планетата, чрез 3D мапинг спектакъла "Дивата природа зависи от нашите навици".

Фестивалът представя визуално изкуството на артисти от Австралия, България, Индия, Испания, Франция и Швеция.

И най-впечатляващото не са само красивите истории, разказани със звук и светлина, а фактът, че хората отново са на улицата и се забавляват.

След дългите месеци на пандемия и ограничителни мерки, млади и стари излязоха да се насладят на изкуството, да споделят вечерите си и да обменят мисли и идеи.

Тази вечер е последният ви шанс да се насладите на феерията от цветове, да се покриете със светещи сърца или да се докоснете до невероятните приказни дървета, осветени в различни цветове в градинката до Народния театър.