Филмите, които с нетърпение очакваме да видим през 2022 г. на големия екран

За всички киномани, които с нетърпение очакват да видят любимите си актьори на големия екран и да се потопят в магията на великото седмо изкуство, подбрахме част от най-дългоочакваните и любопитни кинозаглавия, които ще се завъртят на големия екран тази година.

"Писък" – 14 януари

Филмът на ужасите "Писък" с участието на Кортни Кокс е петата част от хитовата поредица. Нов убиец в малкото градче Уудсбъро слага маската на Гоустфейс и започва да убива група тийнейджъри. Филмът е микс от ужаси, психо, мистерия, комедия и трилър и изглежда, че гарантира два часа, прекарани в динамика и очевидно - ужаси.

Moonfall – 4 февруари

Във филма с участието на Хали Бери мистериозна сила измества Луната от орбитата й и така тя се насочва право към Земята, а сблъсъкът ще промени коренно живота на населението.

"Смърт край Нил" – 11 февруари

Този февруари ни предстои да се пренесем отново в криминалния свят на Агата Кристи с филма "Смърт край Нил" по едноименния ѝ роман. В продукцията участват Кенет Брана, Гал Гадот, Арми Хамър и др. Тя е продължение на „Убийство в Ориент Експрес“ и отново ще видим завръщането на емблематичния Еркюл Поаро.

"Омъжи се за мен" – 14 февруари

В Деня на влюбените в кината излиза дългоочакваният филм „Омъжи се за мен“ с Дженифър Лопес, Оуен Уилсън и Малума, който трябваше да излезе на същата дата миналата година, но заради мерките покрай COVID пандемията процесът на снимане беше удължен. Дженифър Лопес и Малума във филма са обявени за най-сексапилната двойка в света и всички са луди по тях, но се оказва, че героят на Малума изневерява на Дженифър със собствената й асистентка. Тогава тя съвсем ненадейно вижда Оуен Уилсън, с когото предстои една неочаквана и бурна любов.

Uncharted – 18 февруари

На 18 февруари в кината излиза филм в стил „Индиана Джоунс“. Лентата Uncharted с участието на Антонио Бандерас, Том Холанд, Марк Уолбърг и др. е вдъхновен от едноименната игра Uncharted. Ще видим тези актьори в търсене на най-великото съкровище на всички времена.

"Батман" – 4 март

Очаква ни може би най-мрачната версия на Тъмния рицар, а в ролята на Брус Уейн и неговото алтер его Батман за пръв път влиза Робърт Патинсън, който със силните си роли в малки филми през последните години излезе от сянката на "оня вампир от "Здрач"".

Тук ще видим ранните години на Батман като маскиран борец с престъпността, а в основата на сюжета ще е поредица от убийства и загадки на мистериозния The Riddler. Същевременно Батман ще срещне потайната крадла Жената котка (Зоуи Кравиц) и ще трябва да се разправи и с престъпния бос Пингвина (Колин Фарел).

"Фантастични животни: Тайните на Дъмбълдор" – 15 април

Всеки филм от магическата вселена на Хари Потър е празник за феновете и повод за семейни посещения на киното. Първият трейлър обаче обещава добре познатото магически изживяване и този път ще разкаже за това как младият Дъмбълдор (Джуд Лоу) събира група от магьосници и един мъгъл, които да се изправят срещу неговия стар познайник Гриндевалд (в ролята вече е Мадс Микелсен от "Ханибал" и "Още по едно").

Режисьорът Робърт Егърс продължава да настъпва в Холивуд след топлия прием на артистичния "Фарът" (The Lighthouse). Тук обаче работи с цяла плеяда от звездни имена - Александър Скарсгард, Уилям Дефо, Никол Кидман, Аня Тейлър-Джой, Клаес Банг, Бьорк...
Филмът разказва историята на млад викинг, който като дете вижда убийството на баща си. Вече възмъжал, той ще търси отмъщение, а Егърс е гаранция за творчески подход при разказването на семплата история и - както показва първият трейлър - визуална наслада за всеки зрител.

The Northman – 22 април

Режисьорът Робърт Егърс продължава да настъпва в Холивуд след топлия прием на артистичния "Фарът" (The Lighthouse). Тук обаче работи с цяла плеяда от звездни имена - Александър Скарсгард, Уилям Дефо, Никол Кидман, Аня Тейлър-Джой, Клаес Банг, Бьорк...

Филмът разказва историята на млад викинг, който като дете вижда убийството на баща си. Вече възмъжал, той ще търси отмъщение, а Егърс е гаранция за творчески подход при разказването на семплата история и - както показва първият трейлър - визуална наслада за всеки зрител.

"Топ Гън: Маверик" – 27 май

След почти двегодишно отлагане Том Круз отново се готви да полети в това директно продължение на "Топ Гън" от 1986 г.
Пийт "Маверик" Мичъл (Круз) вече има 30 години стаж като пилот, когато получава задачата да обучи ново поколение пилоти за мисия, която може да изиска от тях върховна саможертва. Задачата обаче става лична, когато той разбира, че един от пилотите (Майлс Телър) е син на покойния му приятел Ник "Гъсока" Брадшоу.

"Джурасик свят: Господство" – 10 юни

Режисьорът Колин Тревъроу завършва своята трилогия от филми за динозаври, с които успя да съживи позавехналия франчайз "Джурасик парк" и да го превърне в машина за пари.
Минали са 4 години от събитията в "Джурасик свят: Рухналото кралство", където генетично модифицирани динозаври бяха продавани на аукцион, а други е измъкнаха на територията на Щатите. Историята на новия филм ще се развива из различни точки на света, като ще покаже как хората се справят с възкръсналите зверове от миналото.
В главните роли отново са Крис Прат и Брайс Далас Хауърд, но най-развълнувани сме от завръщането на Сам Нийл като д-р Алън Грант - главния герой на оригиналния "Джурасик парк". Освен него отново на екран от старите филми ще се появят и Лора Дърн и Джеф Голдблум.

"Елвис" – 24 юни

Баз Лурман ("Мулен Руж", "Ромео+Жулиета") ще ни припомни магията, с която създава музикални филми, чрез тази биографична лента за Елвис Пресли.

Филмът ще проследи животът и кариерата на Краля на рока, а в главните роли - съответно на Елвис и неговия легендарен мениджър Том Паркър - са Остин Бътлър ("Имало едно време в Холивуд") и добре познатият Том Ханкс.
През последните години биографичните филми за музиканти отново намериха място на екраните, къде много успешно, къде не чак толкова, но с оглед на видяното от Лурман досега "Елвис" се очертава като един от по-специалните проекти от този поджанр.

"Тор: Любов и гръмотевици" – 8 юли

За сюжета не се знае много, освен че Натали Портман се завръща като бившата изгора на Тор - Джейн Фостър, която тук ще придобие силите на своя любим и ще се превърне в новия Тор. В ролята на злодея - Гор, Касапина на богове, е не кой да е, а Крисчън Бейл.

Валкирия (Теса Томпсън), владетелят на Нови Асгард, също се завръща, а във филма ще видим и Пазителите на галактиката, водени от Питър Куил (Крис Прат).
С други думи, Уайтити този път има възможност да си "играе" с още повече утвърдени персонажи от филмовата вселена на Marvel, а с оглед на това, че не се страхува и от актьорски импровизации, се надяваме на филм, който да направи лятото по-забавно.

Bullet Train – 15 юли

Освен Брад Пит във филма ще видим и Джоуи Кинг (The Kissing Booth), Андрю Коджи (сериалът Warrior), Арън Тейлър-Джонсън ("Годзила) и Зази Бийтс ("Дедпул 2"). В актьорския състав място намират и Сандра Бълок, Майкъл Шанън ("Престъпна империя") и Хироюки Санада, когото последно гледахме като Скорпиона в иначе лошия "Mortal Kombat: Филмът".

Bullet Train е под режисурата на Дейвид Лийч ("Джон Уик"), а като добавим и този актьорски състав сме повече от оптимисти. Киното има нужда от повече качествени екшъни без супергерои.

"Мисията невъзможна 7" – 30 септември

2022 г. се очертава като годината на Том Круз. 59-годишният актьор ще демонстрира на по-младите си колеги как се остава екшън звезда със седмата невъзможна мисия за героя му Итън Хънт, а компания му правят добре познатите членове на неговия екип Лутър (Винг Реймс) и Бенджи (Саймън Пег). Не се знае много за сюжета, но интересното е, че Хенри Черни отново ще изиграе бившия директор на Отряда за невъзможни мисии, появявал се за последно в първия филм от поредицата. Сценарист и режисьор е Кристофър Маккуори, който с предните два филма показа, че знае как да борави с персонажите, за да направи боксофис хит. Шансовете да успее отново са големи.

The Fabelmans – 23 ноември

Тук причината е една - Стивън Спилбърг. Топлият прием за "Уестсайдска история" (макар и да не успя да привлече зрители) показва, че легендарният режисьор отново е във форма, а в случая става дума за филм, който ще е полубиографичен и е вдъхновен от детството на самия Спилбърг. Интересното е, че режисьорът говори за подобен филм от над 20 години, но преди е коментирал, че се притеснява да го направи, защото не знае как ще реагират родителите му на показаната гледна точка. Както последният му филм показа, мечтаните проекти на Спилбърг са нещо, което се старае да изпипа, така че има основание тук да сме оптимисти.

"Аватар 2" – 16 декември

13 години след оригинала, който направи 3D-то задължително за всяко кино, Джеймс Камерън ще ни представи първото от поредица продължения на научнофантастичния "Аватар". В главните роли отново са Сам Уортингтън и Зоуи Салдана, чиито персонажи Джейк Съли и Нейтири вече са семейство. Повторната поява на стара заплаха - вероятно човешката раса - ще ги накара обаче да изоставят дома си и да търсят убежище в непознати места из планетата Пандора.

Сигорни Уивър се завръща в нова роля, а сред новите попълнения в актьорския състав са Кейт Уинслет и... Вин Дизел.

Четете още: Изненадващи факти за Уолт Дисни, които със сигурност не знаете